Operaţiunile de căutare şi salvare continuă în ritm alert, având în vedere că insula caraibiană urmează să fie lovită luni de o furtună tropicală ce le va îngreuna.

Seismul care a avut o magnitudine de 7.2 și a avut loc la 6 km față de L'Asile, Haiti, a produs importante pagube materiale şi a fost resimţit în Cuba şi Jamaica, urmat de numeroase replici. Țările caree au fost afectate de acest cutremur devastator au fost: Bahamas, Republica Dominicană, Jamaica, Haiti, Puerto Rico, Insulele Turks şi Caicos, Insulele Îndepărtate ale S.U.A.

și Cuba.

Citeste si: Tragedie în Munții Făgăraș. Un om a murit, iar altul a rămas blocat în munți: „Stătea lângă o dâră de sânge”

Cutremur imens, la o distanță de 11 ani

Astfel, la ora 8:30 am (GMT-4) pe data de 14 august 2021, un cutremur puternic și superficial a zguduit sud-vestul țării Haiti, la doar 12 km nord-est de Saint Louis du Sud, la aproximativ 125 de kilometri vest de capitala Port-au-Prince. Cutremurul cu magnitudinea 7,2, care a avut o adâncime de 10 km, a răsturnat clădiri și case și a deteriorat infrastructura și drumurile, întrerupând accesul la unele drumuri din sud-vest, cum ar fi drumul național 7 (RN# 7) care face legătura între Les Cayes și Jeremie și forțarea mulți să-și părăsească casele de teamă că se pot prăbuși.

Acest seism a avut loc la 11 ani de la cel mai recent mare cutremur care a ucis zeci de mii de oameni în cel mai sărac stat din America.

Localnicii scot de sub dărâmături supraviețuitorii

Scene șocante apar în înregistrările video publicate pe reţelele de socializare, scrie NBC, localnicii sunt văzuţi cum scot de sub dărâmături supravieţuitorii. Case, spitale, şcoli, biserici şi clădiri guvernamentale au fost afectate sau distruse.

Peste 5.700 de oameni au fost răniți[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Un alt fenomen extrem este așteptat luna aceasta de către localnicii din Haiti. Furtuna tropicală Grace este aşteptată să aducă, de luni, 16 august 2021, ploi importante cantitativ şi vânt cu viteze mari.

Citeste si: Cutremur de ultima oră, în România. Ce au transmis seismologii

În plus, ţara trece printr-o criză economică şi politică fără precedent, amplificată de asasinarea preşedintelui Jovenel Moise pe 7 iulie. La conducere se află acum prim-ministrul Arien Henry.

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si