Dăncilă atac dur la Iohannis: „O ţară întreagă aşteaptă să vă faceţi treaba. Şi nici măcar nu v-am cerut să vă sacrificaţi weekend-ul”

Premierul Viorica Dăncilă i se adresează ironic preşedintelui Klaus Iohannis, cerându-i joi, printr-o postare pe Facebook, să aplice decizia CCR şi să semneze decretele de numire a miniştrilor interimari şi spunând că nici măcar nu i-a cerut să-şi sacrifice weekendul, aluzie la refuzul opoziţiei de a accepta ca votul asupra moţiunii de cenzură să aibă loc sâmbătă.

Author: G.B. joi 03 octombrie 2019 , 19:05

Dăncilă atac dur la Iohannis: „O ţară întreagă aşteaptă să vă faceţi treaba. Şi nici măcar nu v-am cerut să vă sacrificaţi weekend-ul.”
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Încă o zi de încălcare a Constituţiei de către preşedinte. Domnule Klaus Iohannis, o ţară întreagă aşteaptă să vă faceţi treaba. Şi nici măcar nu v-am cerut să vă sacrificaţi weekend-ul.

Când puneţi în aplicare decizia Curţii Constituţionale?”, a scris Dăncilă pe Facebook.

Dăncilă atac dur la Iohannis: „O ţară întreagă aşteaptă să vă faceţi treaba. Şi nici măcar nu v-am cerut să vă sacrificaţi weekend-ul.”

În urmă cu o zi, Dăncilă i-a cerut preşedintelui Iohannis să semneze imediat, nu de îndată, numirile miniştrilor interimari, sfătuindu-l să mai ia o pauză de la poze.

Dăncilă atac dur la Iohannis

„Îi cer preşedintelui să numească miniştrii interimari imediat, nu de îndată, pentru că am văzut cu toţii ce înseamnă asta la Klaus Iohannis. Îi cer de asemenea, aşa cum a decis Curtea, să motiveze în scris respingerile făcute, aşa cum era normal încă de la început.

Să ia o scurtă pauză de la poze, lansări de carte şi şedinţe de campanie în sediul PNL şi să îşi aducă aminte că încă este preşedintele în funcţie şi că are atribuţii constituţionale pe care este obligat să le şi exercite”, a spus Dăncilă.

Dăncilă atac dur la Iohannis: „O ţară întreagă aşteaptă să vă faceţi treaba. Şi nici măcar nu v-am cerut să vă sacrificaţi weekend-ul.”

Ea a invocat mai multe pasaje din motivarea deciziei CCR privind conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte, pe tema numirii miniştrilor.

„Daţi-mi voie să vă citesc din motivarea Curţii Constituţionale de astăzi în ceea ce priveşte blocajul practicat de preşedintele Iohannis de mai bine de o lună la adresa Guvernului. La punctul 134, magistraţii Curţii Constituţionale spun că <<numirea de urgenţă a miniştrilor interimari se justifică prin imperativul de ordin public reprezentat tocmai de interesul asigurării continuităţii funcţionării ministerelor.

Citeste si: Tamara Buciuceanu-Botez, de urgență la spital

Trebuie asigurată funcţionarea permanentă şi în condiţii de normalitate a Guvernului astfel că împrejurarea modificării compoziţiei politice a Guvernului nu poate reprezenta un argument valid pentru refuzul numirii de către preşedintele statului a miniştrilor interimari la propunerea primului ministru>>", a spus Dăncilă.

Ea a menţionat că CCR a considerat, la punctul 135, că "prin această conduită, preşedintele a creat premisele blocării activităţii a trei ministere, afectând astfel buna funcţionare a Guvernului şi a întregii administraţii publice".

Dăncilă atac dur la Iohannis: „O ţară întreagă aşteaptă să vă faceţi treaba. Şi nici măcar nu v-am cerut să vă sacrificaţi weekend-ul.”


„Modul în care candidatul Klaus Iohannis se raportează la obligaţiile constituţionale îngrijorează, iar acest lucru reiese, de asemenea, din motivarea Curţii Constituţionale, care constată, în legătură cu respingerea unui profesionist în funcţia de ministru al Justiţiei, că <<termenii folosiţi în declaraţia publică sunt străini rolului şi importanţei funcţiei de preşedinte al statului şi aduc atingere onoarei şi demnităţii unei categorii socio-profesionale, care se bucură constituţional de protecţie>>", a afirmat Dăncilă.

Citeste si: Anunț de ULTIMA ORĂ! Mii de pensionari primesc pensia dublată!

Potrivit acesteia, este o premieră în România că magistraţii Curţii Constituţionale constată că actualul preşedinte se contrazice singur în declaraţii publice.

„Citez din nou din motivarea Curţii Constituţionale: <<Preşedintele a susţinut că nu domnia sa are atributul numirii membrilor Guvernului, ci Parlamentul. Dar în acelaşi timp a respins prin aprecieri subiective propunerile formulate pentru ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei, ministru al Educaţiei Naţionale şi viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice>>. Cu alte cuvinte, deşi preşedintele spune că nu el numeşte miniştrii în situaţia dată, îi refuză prin aprecieri subiective şi declaraţii politice de la tribuna Administraţiei Prezidenţiale.

Citeste si: Primele amănunte despre starea de sănătate a Tamarei Buciuceanu Botez! ”Îi era foarte rău”

Ce înseamnă asta dacă nu campanie electorală? Ce este asta dacă nu demagogie şi încălcarea Constituţiei? Aşadar, Curtea Constituţională dă dreptate Guvernului, preşedintele a încălcat flagrant Constituţia", a mai spus Dăncilă.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si