Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al BNR vorbeste despre consecintele Brexitului: "BNR va face in asa fel incat sa atenueze volatilitatea cursului leu/euro"

Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al BNR, a explicat ce se va intampla cu economia romaneasca dupa ce Marea Britanie a votat iesirea din Uniunea Europeana.

A.C., vineri 24 iunie 2016 , 11:55

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

“E un punct de inflexiune. Implicatiile sunt nu numai economice, ci şI geopolitice. Regatul Unit este nu numai o economie mare, cu un centru financiar global, dar are un rol cheie in politica de securitate. Sa vedem ce va fi cu Regatul, daca va ramâne unit”, a spus Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al BNR, potrivit zf.ro.

Acesta a declarat ca refrendumul nu va duce la ruperea legaturilor stranse dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, iar iesirea sa din Blocul Comunitar nu inseamna „sfarsitul proiectului”.

Daniel Daianu a explicat si de ce Marea Britanie a votat iesirea din UE, dupa 43 de ani: “Britanicii sunt eurosceptici prin definitie, chiar şI cei mai pro UE nu au fost de acord cu federalizarea, cu o integrare de adâncime. Pe masura ce s-a dezvoltat Comisia Europeana şI euroâaria intr-o structura de adâncime, prin politica monetara comuna si pe viitor spre o integrare politica de adâncime. Nu au impartaşit asta. Au blamat UE pentru birocratizare”.

Referitor la situatia din Romania dupa Brexit, membrul consiliului de Administratie a dat asigurari ca BNR are deja pregatite o serie de masuri.

„BNR va face in aşa fel astfel incât sa atenueze volatilitatea cursului leu/euro. Sistemul bancar este bine capitalizat. BNR are rezerve considerabile. Nu avem o prezenta a capitalului pe termen scurt, daca fuge sa pericliteze stabilitatea financiara şi economica.

Problema noastra este acasa. Deşi avem o datorie publica sub 40%, deşI avem o indatorare externa in jur de 55% din PIB, deşI vom termina cu un deficit bugetar consolidat, avem un derapaj bugetar mare provocat nu de faptul ca economia a intrat in recesiune şI au actionat stablizatorii automatI, ci pentru ca au fost masuri de relaxare fiscala”, a declarat acesta.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si