Daniel Dăianu, șeful Consiliului Fiscal: „NU tăiem pensii, salarii, dar NU le creștem brusc, ca să nu ne dăm FOC!”

Invitat în studioul Realitatea Plus, șeful Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a vorbit despre problemele din economie pe care le întâmpină în aceste momente România.

Author: M.A. joi 05 martie 2020 , 12:08

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Mai exact, Dăianu a vorbit despre măsurile pe care statul român trebuie să le ia pentru a se încadra în deficitul de 3,6% anul acesta și totodată respectarea planului propus Comisiei Europene, acela de a ajunge la pragul de sub 3% până la finalul anului 2022.

"Comisia Europeana nu ne spune ce să facem. Ei ne spun ca nu puteti duce in cârca ce v-ati asumat.

Veti fi incovoiati. Acolo nu se spune exact, nu sunt recomandari. Asteapta de la guvernul României. Se si spune asteptam masuri concrete care sa indice ca in rastimp de 3 ani, nu in 2 ani, ca si-au dat seama ca sa se ajunga la un deficit de sub 3% nu se poate.(...) Coronavirusul ne-a prins pe picior gresit. Noi, la BNR, la Consiliul Fiscal, discutam, dacă va încetini economia globală, dacă va apărea o lebădă neagră", cum ne va prinde, nu avem rezerve... A venit aceasta lebădă neagră (coronavirusul- n.red.).

Ne prinde pe picior greșit. Am gasit intelegere pentru prelungirea cu un an ajustarea, să fie pentru 2022, nu pentru 2021.

Trebuie sa ajungem la un deficit prefigurat de Comisie (CE). Să NU ajungem la acel deficit  si sa reusim anul acesta, cum a zis si ministrul Florin Citu, la unul de 3,6%. Important este ca acest Titanic să o ia in partea cealaltă, sa nu ne izbim de aisberg".

Citeste si: DNA, despre imaginile cu Sorina Pintea încătuşată: Nici DNA nici procurorul de caz nu au atribuţii în ceea ce priveşte transportul şi escortarea persoanei arestate

Dăianu susține că o soluție în acest sens pentru România este aceea a reeșalonării și creșterea treptată a salariilor și a pensiilor, întrucât majorarea deficitului excesiv s-a produs din cauza majorării pensiilor adoptate în 2019.

Citeste si: Ultima zi de audieri pentru miniştrii din Cabinetul Cîţu

"Solutia este sa reesalonam. Nu taiem veniturile oamenilor, deci nu le taiem. Nu taiem pensii, nu taiem salarii, dar sa nu le crestem brusc, pentru ca, ce se întâmplă: DAM FOC, dam foc!. Noi ne dam foc, nu avem nevoie de asa ceva. Avem nevoie de liniste economică, cât se poate", a spus Dăianu.

„Isteria legată de creșterea punctului de pensie ar trebui să se termine. Fiindca oricine va fi la putere, îmi pun capul, nu va putea să facă așa ceva dacă nu va crește drastic taxe și impozite și nu va tăia la sânge cheltuieli. N-ai din ce să mai tai, n-ai din ce sa mai tai! Nu se poate face așa ceva! Trebuie să fim raționali. Uitați în ce situație suntem, avem nevoie de aparatură medicală...", a concluzionat Dăianu la Realitatea PLUS.

Citeste si: Veste uriasa pentru romani! Salariile vor creste anual, pana la 60% din salariul mediu

„Nu stim ce se va întâmpla în lunile viitoare”, spune Dăianu, referindu-se la criza coronavirusului.

„SARS a fost mai puțin periculos. Acum 20 de ani,  economia mondială se globaliza și atunci, atunci nu era restul economiei mondiale atât de dependentă de  economia chineză, China ne furnizează prea mult”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si