De cand ne ucid copiii dezinfectantii de la Hexi Pharma? Prima criza provocata de firma lui Condrea s-a produs in 2006

Criza dezinfectantilor putea fi evitata daca autoritatile nu asistau pasive la scandalul care a avut loc in anul 2006, la maternitatile din judetul Arges.

Author: D.C. Editor: Viorela Precupas duminică 22 mai 2016 , 20:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Aparitia societatii Hexi Pharma pe piata producatorilor de dezinfectanti s-a produs in urma cu 10 ani in urma, tot in contextul unui scandal urias la Spitalul Judetean Arges. Pana in 2005, societatea lui Dan Condrea s-a numit „Universitar Farma”, iar momentul schimbarii denumirii  a fost pus pe seama mai multor plangeri pe care cei care au folosit dezinfectantul Thor l-au adresat autoritatilor.


In perioada 2005-2006, la doua maternitati din cadrul Spitalului Judetean Arges s-au inregistrat mai multe cazuri de imbolnavi cu HBV si HCV (virusi care raspabdesc hepatitele B si C). Dupa ce trei bebelusi au ajuns la Institutul Matei Bals din Bucuresti cu infectii generalizate ale sangelui, medicii de la Bucuresti au anuntat ca infectarea s-a produs in spital. Au existat putine relatari in presa legat de posibilele cauze ale infectarii, insa s-a spus la acea vreme ca de vina ar fi fost dezinfectantul Thor, folosit pentru sterilizarea instrumentarului medical.

##CITAT79##Raspunsul celor de la Hexi Pharma a fost unul aproape halucinant. Reprezentantii companiei spuneau ca vinovat pentru aceasta situatie este personalul medical, pentru ca nu foloseste cum trebuie dezinfectantul.
Mai mult, ei sustin ca produsul Thor nu avea cum sa reprezinte cauza imbolnavirilor, pentru ca in anul respectiv, in Arges, se folosea un alt dezinfectant produs... tot de Hexi Pharma.
„Riscul de infectie la mama si nou-nascut apare prin folosirea instrumentarului nasterii, fapt ce denota fie nerespectarea protocolului de sterilizare, fie neintrebuintarea corecta a produsului sterilizant, lucru care nu se poate imputa dezinfectantului Thor, intrucat acesta se foloseste la predezinfectia instrumentarului, etapa ce precede sterilizarea, dar nu o inlocuieste. Mai mult, spitalul nu a achizitionat dezinfectantul Thor in anul 2006, iar licitatoa pentru dezinfectant de instrumentar din luna mai a fost castigata tot de Hexi Pharma Co., cu un alt produs”, se arata intr-un comunicat remis de compania lui Condrea in 2006.
Spitalul Judetean Arges
Spitalul Judetean Arges


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si