De când putem începe să ascultăm colinde de Crăciun?

Una dintre cele mai frumoase perioade este cea în care începem să ascultăm colinde și să respectăm tradițiile păstrate de credincioși. Colindătorii aduc vestea nașterii lui Iisus în ieslea din Betleem.

Author: Alexandra Bercea joi 24 noiembrie 2022 , 17:43

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Există mai mult opinii în tradiţia Bisericii referitoare la momentul în care începe perioada colindatului. Din data de 14 noiembrie, creştinii ortodocşi au intrat în Postul Crăciunului

sau Naşterii Domnului. 

Când începe perioada colindelor?

Nu este specificată o dată anume pentru momentul în care începe perioada colindatului. În acest sens există mai multe opinii.

Citește și: Nicușor Dan a vizitat Târgul de Crăciun din Piața Constituției. Cu ce impresie a rămas primarul Capitalei

Prima opinie este că perioada în care se poate colinda începe odată cu postul şi s-ar termina pe 7 ianuarie, după sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.

O altă opinie, mult mai răspândită de credincioşi, este aceea că perioada colindatului începe pe 6 decembrie când biserica îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Nicolae.

Citește și: Românii care merg la târgul de Crăciun vor fi nevoiți să scoată din buzunare sume mai mari de bani anul acesta. Cât costă un pahar de vin și o porție de mâncare?

„Dar Biserica ne dă un răspuns foarte clar în legătură cu timpul în care cântam colindele; astfel, găsim în slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) următoarea Catavasie: "Hristos Se naşte, măriţi-L, Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L, Hristos pe pământ, înălţaţi-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se cântă până la întâia zi a lui Ianuarie”, declară preotul Costin Butnar.

Cine iubește cel mai mult muzica de Crăciun?

În urma unui studiu, grupul de persoane cel mai probabil să iubească muzica de Crăciun sunt millennials (persoanele între 18 și 34 de ani). Aceștia reprezintă 36% dintre toți iubitorii de muzică de Crăciun!

Care sunt cele mai ascultate colinde de Crăciun?

De Crăciun, cele mai ascultate colinde sunt:

,,Galbenă gutuie''

,,Florile dalbe'',,

,Trei crai de la Răsărit'',

,,Din cer senin''

,,Deschide ușa, creștine!''

,,Domn, Domn să-nălțăm''

,,Leru-i ler''

,,O, ce veste minunată!''

,,Steaua sus răsare''

Citește și: Târgul de Crăciun din Drumul Taberei se deschide vineri: Programul evenimentelor

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si