Șeful NASA, Bill Nelson, spune că misiunea de reîntoarcere a oamenilor pe Lună va fi amânată cu un an, până în 2025, spre deosebire de planificarea inițială de aselenizare în 2024. Cel care conduce agenția spațială americană spune că, în mare parte, vine îi aparține lui Jeff Bezos, potrivit Futurism.com.

Citeste si: Cum a devenit Elon Musk cel mai bogat om din lume. A intrat în afaceri la 12 ani

Care este motivul amânării cu un an a misiunii Artemis

În timpul unei conferințe de presă, Bill Nelson a oferit o actualizare cu privire la planul SUA ambițios de a retrimite astronauții pe suprafața lunară. Din păcate, a spus el, NASA consideră mai plauzibilă o aselenizare cu echipaj uman până în 2025, mai degrabă decât în 2024 planificată inițial- invocând procesele în instanță drept motiv principal.

„Am pierdut aproape șapte luni în litigii și asta a determinat, pe bună dreptate, amânarea aselenizării până, probabil, cel mai târziu în 2025”, a spus Nelson la conferința de presă. Deși nu a menționat cu subiect și predicat compania Blue Origin a lui Bezos, șeful NASA a indicat în mod clar procesul agenției cu privire la contractul HLS- pe care l-a lansat atunci când NASA a atribuit proiectul companiei SpaceX, a lui Elon Musk. 

Citeste si: VIDEO| Din cerșetor a ajuns milionar! Povestea impresionantă de viață a lui Nick Mocuță, românul care a cucerit America

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

NASA își propusese inițial pentru 2024 prima coborâre pe Lună a astronauților după o jumătate de secol de la aventura epocală a misiunii Apollo, în 1969. Anunțând întârzierea, administratorul NASA Bill Nelson a spus că Congresul nu a oferit suficienți bani pentru a dezvolta un sistem de aterizare pentru programul său lunar Artemis și că sunt necesari mai mulți bani pentru capsula Orion.

Oficialii NASA au precizat că tehnologia pentru noile costume spațiale trebuie, de asemenea, să se intensifice înainte ca astronauții să se poată întoarce pe Lună.

Citeste si: Poți vedea LIVE zborul lui Jeff Bezos în spațiu. Blue Origin este a doua companie care va duce turisti în spatiu

NASA a amânat oficial două dintre cele mai mari lansări pentru Artemis. Prima misiune este Artemis I, care va lansa o capsulă Orion fără echipaj în jurul Lunii și înapoi pe Pământ anul viitor. Al doilea proiect este Artemis II, care va lansa o capsulă Orion cu echipaj în jurul Lunii în mai 2024 – deși inițial a fost planificată să zboare în 2023.

Cursa spațială SUA-China pentru cucerirea Lunii 

Trebuie remarcat că, deși procesul este un motiv important pentru întârziere, nu este singurul. motiv, scrie sursa citată. Factori precum pandemia de COVID-19, lipsa finanțării Congresului, precum și modificările în domeniul de aplicare al proiectului Orion au jucat, de asemenea, un rol important.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Bill Nelson a mai spus că întârzierile înseamnă că NASA riscă să piardă teren în fața programului spațial chinez, care este „din ce în ce mai capabil” să-și trimită astronauții pe Lună înaintea SUA, adăugând un pic de intriga în cursa spațială internațională la situație.

Cine a fost Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună

Neil Armstrong a fost un astronaut NASA cel mai faimos pentru că a fost prima persoană care a mers pe Lună, pe 20 iulie 1969. Armstrong a zburat și în misiunea NASA Gemini 8 în 1966. S-a retras de la NASA în 1971 și a rămas activ în comunitatea aerospațială, deși a ales să se țină în cea mai mare parte din lumina reflectoarelor publice. Armstrong a murit la 25 august 2012, la vârsta de 82 de ani.

În 1962, Armstrong a fost selectat pentru a face parte din cel de-al doilea grup de astronauți al NASA, care a zburat în misiunile Gemeni cu două locuri pentru a testa tehnologia spațială și în misiunile Apollo cu trei locuri care au dus în cele din urmă la 12 persoane la suprafața lunii. Primul zbor al lui Armstrong a fost pilot de comandă al misiunii Gemini 8 în martie 1966- a șasea misiune cu echipaj din acea serie.

Citeste si:  Fosta soție a lui Jeff Bezzos, cel mai bogat om din lume, renunță la miliarde de euro. Cui donează banii

A luptat in razboiul din Coreea

Armstrong și pilotul David Scott au finalizat prima andocare orbitală a două nave spațiale, unindu-și nava Gemini 8 la un vehicul țintă Agena fără echipaj. Cu toate acestea, echipajul cu doi bărbați a întâmpinat o problemă serioasă atunci când un propulsor al navei spațiale Gemini 8 a rămas blocat. Cu astronauții care băteau mai repede decât o rotație pe secundă, Armstrong a reușit să câștige din nou controlul folosind propulsoarele sistemului de reintrare. Evenimentul a fost prima urgență gravă din spațiu și, deși misiunea sa încheiat în cele din urmă în siguranță, nava a fost forțată să se prăbușească devreme, deoarece sistemul de reintrare a fost deja consumat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si