De ce nu este bine să asculţi colinde în luna noiembrie?

Cântatul colindelor e unul dintre cele mai îndrăgite tradiții din perioada Crăciunului. Te-ai întrebat de ce nu este bine să asculţi colinde în luna noiembrie? Psihologii vin cu o explicație.

Author: Catalina Popa vineri 22 octombrie 2021 , 14:01

 De ce nu este bine să asculţi colinde în luna noiembrie

De ce nu este bine să asculţi colinde în luna noiembrie

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Deși poate părea un subiect sensiibil, iar multora li s-ar părea un lucru absurd, psihologul Linda Blair a vorbit pentru littlethings.com, și a ținut să facă mai multe precizări în acest sens.

"Colindele irită oamenii atunci când sunt ascultate la un volum ridicat sau mult prea devreme. Oferă senzaţia de nelinişte. Efectul nociv pe care îl are această muzică asupra comportamentului îl putem observa dacă îi analizăm pe angajaţii din supermarketuri, care sunt stresaţi şi agitaţi peste măsură în perioada sărbătorilor, în timp ce colindele se aud difuz pe fundal pe parcursul întregului program de muncă, zi de zi", a spus Linda Blair.

 De ce nu este bine să asculţi colinde în luna noiembrie

De ce nu este bine să asculţi colinde în luna noiembrie

Când au apărut primele colinde

Citeste si: Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021

Citeste si: Calendar ortodox noiembrie 2021. Sărbători religioase importante

Primele colinde au apărut cinci secole mai târziu de la naşterea lui Hristos.

Forma iniţială a acestora este întâlnită în Roma, acolo unde erau cunoscute şi cântate în timpul festivalurilor sau în timpul unor procesiuni. Istoricii consideră că forma actuală, de imnuri dedicate Crăciunului sau Paştelui, s-a conturat în perioada contemporană. Dacă în Roma secolului al V-lea colindele erau un ritual prin care se făceau urări de fertilitate şi belşug, în prezent, în spaţiul creştin ele au rolul de a anunţa naşterea lui Mesia.

Cuvântul „colind” provine din latinescul „Calendae Ianuarii”, denumire pe care o aveau sărbătorile păgâne din preajma Anului Nou, atunci când se făceau urările de belşug pentru noul an. Tot atunci se împărţeau şi daruri celor care colindau, obiceiul fiind întâlnit şi astăzi. Potrivit tradiţiei, colindătorii trebuie să primească un colac făcut din grâu curat, numit colindeţ. Romanii sărbătoreau prin „Calendae” Naşterea Soarelui, iar în colindele lor dansabile se vorbea despre astrul ceresc.

Istoricii sunt de părere că inclusiv în prezent, prin obiceiul de a împărţi colaci şi nuci colindătorilor, se fac trimiteri la simbolul cercului, al perfecţiunii.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si