De ce se face coliva la morți: semnificație, istorie și simbolismul său în credința ortodoxă

Află de ce se face coliva la morți: semnificație, istorie și simbolismul său în credința ortodoxă

Coliva, o ofrandă sacră a tradiției ortodoxe, este un dar adus la slujbele de pomenire a morților, având o semnificație profundă în credința creștin-ortodoxă. Simbol al trupului trecător și al nemuririi sufletului, coliva este realizată din arpacaș fiert, îndulcit cu miere sau zahăr, și reprezintă o expresie vizibilă a credinței în înviere.

Această ofrandă are o istorie îndelungată, care își găsește rădăcinile în secolul al IV-lea, în vremea Sfântului Teodor Tiron. 

De ce se face colivă

Coliva este nelipsită din ritualul de pomenire a celor plecați, fiind considerată o manifestare materială a credinței în nemurire. Ingredientele principale ale colivei- grâul, mierea sau zahărul, alături de mirodenii și nucă- sunt atent alese, fiecare având o simbolistică aparte. Grâul, ca hrană esențială a trupului, este asociat cu simbolul morții și al renașterii, reflectând o credință adâncă în înviere.

Așa cum bobul de grâu trebuie să fie îngropat și să putrezească pentru a încolți și a aduce rod, tot astfel se crede că trupul omenesc va trece prin procesul de descompunere pentru a renaște la Învierea de Apoi.

Această tradiție este inspirată și de cuvintele Mântuitorului din Evanghelia după Ioan (12:24) și din Epistola către Corinteni (15:36), unde trupul este asemănat bobului de grâu ce trebuie să moară pentru a renaște.

Coliva simbolizează astfel legătura strânsă dintre trupul fizic și credința în viața veșnică, dar și speranța că sufletul celui decedat va ajunge într-o stare de binecuvântare și fericire veșnică.

Citește și: Moșii de toamnă 2024. Principalele tradiții și obiceiuri. Cum se face pomenirea morților

Istoria colivei

Obiceiul colivei își are originea în secolul al IV-lea, când Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron a intervenit miraculos pentru a proteja credința creștină.

Potrivit istoriei bisericești, împăratul Iulian Apostatul, un persecutor al creștinilor, a ordonat ca toate proviziile din piețele Constantinopolului să fie stropite cu sânge de la sacrificiile aduse idolilor. Aceasta s-a întâmplat în prima săptămână a Postului Mare, iar Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Constantinopolului, l-a avertizat să sfătuiască creștinii să evite alimentele din piață și să consume, în schimb, grâu fiert cu miere, cunoscut mai târziu ca „colivă”.

Această intervenție miraculoasă a Sfântului Teodor a devenit un motiv de celebrare anuală, astfel că Biserica Ortodoxă îl pomenește în prima sâmbătă din Postul Mare, iar obiceiul colivei s-a transmis de-a lungul generațiilor. Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Teodor a fost rânduită în timpul Patriarhului Nectarie al Constantinopolului, între anii 381-397, devenind o parte integrantă a tradiției liturgice ortodoxe.

Citește și: Ce NU trebuie să conțină niciodată pachetul dat de pomană. Sfatul preotului Silviu Biriș: "Dacă tăticu iubea băutura..."

Ce semnificație și origine are coliva

Coliva este mai mult decât un simplu aliment oferit în amintirea celor trecuți din viață; ea simbolizează esența credinței creștin-ortodoxe în nemurire și renaștere. Ingredientele sale, care includ grâul, mierea, zahărul și mirodeniile, au fost alese pentru a simboliza o viață viitoare dulce și armonioasă, o nădejde de fericire veșnică pe care sufletul celor adormiți o poate dobândi. Dulceața mierii sau a zahărului simbolizează virtuțile sfinților sau ale celor adormiți, dar și dulceața vieții veșnice, pe care credincioșii o speră pentru cei plecați dintre noi.

De-a lungul timpului, coliva a fost însoțită de rugăciuni și obiceiuri speciale de binecuvântare în cadrul slujbelor religioase, fiind astfel considerată o ofrandă adusă pentru liniștirea sufletului celui decedat. Este, de asemenea, o expresie a dragostei și a respectului față de cei trecuți și a credinței că aceștia se vor bucura de odihnă veșnică.

Sursa: https://doxologia.ro/de-ce-se-face-coliva-pentru-pomenirea-mortilor


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri