De ce se taie porcul de Ignat? Tradiții pentru ziua de 20 decembrie
Ignatul, sărbătorit pe 20 decembrie, este una dintre cele mai vechi și mai respectate tradiții românești. În această zi are loc, conform obiceiului strămoșesc, tăierea porcului, un ritual care marchează pregătirea pentru sărbătoarea Crăciunului și care adună familia în jurul unor obiceiuri transmise din generație în generație.
Ignatul are rădăcini înainte de creștinism, fiind inițial un ritual legat de schimbarea anotimpurilor și de protejarea gospodăriei. Odată cu apariția creștinismului, ziua a fost asociată cu Sfântul Ignatie Teoforul, dar tradițiile populare au rămas profund legate de gospodărie și de pregătirea hranei pentru iarnă.
Obiceiul sacrificării porcului la această dată era practic o necesitate: familia trebuia să aibă carne pentru perioada rece și pentru mesele bogate de Crăciun.
De ce se taie porcul de Ignat?
Porcul crescut în gospodărie reprezenta o sursă importantă de hrană, iar Ignatul era momentul potrivit pentru a-l sacrifica, deoarece era suficient de gras, iar vremea rece ajuta la conservarea cărnii.
În tradiția populară, sacrificiul era considerat un act care curăță gospodăria și o pregătește pentru anul ce vine.
Produsele obținute (cârnați, caltaboș, tobă, slănină, jumări) sunt nelipsite de pe masa de Crăciun și Anul Nou.
Tăierea porcului este un prilej de reuniune familială. Este o zi în care toată lumea are un rol – de la cei care ajută efectiv până la cei care pregătesc bucatele.
Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2025: 100+ urări, SMS-uri și texte emoționante
Tradiții și obiceiuri de Ignat
Tradiția spune că porcul trebuie tăiat dimineața, „între cântatul cocoșilor și răsărit”, pentru ca ziua să fie cât mai lungă pentru pregătiri.
Pomana porcului este prima masă după sacrificare, un moment de sărbătoarea.
Citește și: VIDEO Alimentele care se scumpesc de Crăciun. Carnea, băuturile și legumele vor costa mai mult în decembrie
Superstiții
Se spunea că cei care nu văd sânge de Ignat vor fi bolnavi peste an.
Copiilor li se făceau semne pe frunte cu sânge pentru a fi sănătoși.
În unele zone, tinerii mergeau din casă în casă să ajute la tăierea porcului și erau răsplătiți cu șorici, cârnați sau colaci.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.