Alegerea nu este legată doar de constructorul casei, ci și de materialele folosite. Lemnul este din nou în atenție și, dacă vom avea curiozitatea să căutăm construcții case lemn, vom vedea că mulți aleg astfel de case.
Clădirile pe structură de lemn sunt o alegere obișnuită în alte țări, constructorii români fiind recunoscuți și apreciați pentru calitatea lucrărilor. Într-o epocă în care informația circulă rapid, era imposibil ca avantajele construirii cu lemn să nu ajungă și la noi.
Cei care trăiesc de ceva vreme în case astfel construite sunt foarte mulțumiți. Ce îi determină să se felicite pentru alegerea făcută? Iată doar câteva dintre motive:
- Se construiesc mai repede, iar șantierul este mai curat
Casele pe structură de lemn se construiesc mai repede, pentru că nu există acele perioade de așteptare pentru ca betonul sau mortarul să se întărească.
Materialele de construcție din lemn sunt gata de utilizare, adică nu au nevoie de timp pentru ca apa să iasă și să permită astfel continuarea lucrărilor sau finisarea pereților.
Timpul se scurtează și mai mult când constructorul are fabrică, iar pereții și plafoanele sunt făcute acolo. Pe șantier se face doar montajul, rapid și cu precizie, rezultând o construcție solidă, bine închegată. În acest mod, o casă de aproximativ 100 m², pe două niveluri, poate fi ridicată într-o săptămână.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii- wowbiz.ro
Citeste si: Indignare generală după ce un bărbat care a lucrat 104 zile la rând a murit pentru că i-au cedat organele- antena3.ro
Fără betoniere, cărămizi, cofraje și stâlpi de susținere șantierele caselor de lemn sunt mult mai curate. Sunt deșeuri puține, cheltuielile cu îndepărtarea lor fiind considerabil reduse.
- Sunt mai bine izolate termic
Modul în care se construiește un perete sau un plafon din lemn permite introducerea izolației în interior. Peretele este practic o cutie formată dintr-un cadru de lemn închis pe cele două fețe.
În spațiul gol din interior se va monta izolația. Rezultă o construcție eficient ă, încă dinainte de a fi montată izolația exterioară.
O casă bine izolată termic înseamnă costuri mai mici cu întreținerea. Atât iarna, cât și vara, temperatura în interior este constantă, temperaturile extreme rămânând afară.
- Sunt mai ușoare, adică mai rezistente la cutremur
Proiectarea structurală a caselor are ca scop rezistența casei la diverși factori (vânt, seism, greutatea proprie), indiferent de materialul din care este construită.
O casă pe structură de lemn, cu același nivel de rezistență ca una din beton sau cărămidă, este de 3-4 ori mai ușoară. Acest lucru înseamnă o fundație mai simplă și mai ieftină și rezistență mai bună la seism. Forța seismică este direct proporțională cu greutatea unei casei, deci o construcție mai ușoară suportă o forță seismică mai mică.
Lemnul este un material elastic și această proprietate este de foarte mare ajutor în cazul unui cutremur.
Elasticitatea permite clădirii din lemn să se deformeze și să revină la forma inițială, amortizând șocul seismului.
- Soluții arhitecturale moderne, cu deschideri mari
Construirea cu lemn permite arhitecților alegerea unor soluții îndrăznețe, cu arcade mari și spații deschise largi și luminoase. Multe construcții de tip case de lemn folosesc grinzi lamelare din lemn, care au o rezistență foarte mare.
Sunt făcute din straturi groase de lemn lipite între ele, fiind și elastice, nu doar rezistente. Lăsate la vedere, contribuie la designul interior al casei și la atmosfera primitoare.
- Lemnul este un material cald și ecologic
Prin natura lui, lemnul este un material cald, plăcut, dar și unul ecologic. Chiar dacă constructorii români și nu numai folosesc și lemn industrializat cu rezistențe superioare, adaosul de alte materiale este foarte mic, lemnul fiind predominant. Construcțiile din lemn sunt sănătoase și sigure, lemnul făcând din casă un cămin plăcut și primitor.
Citeste si: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”- kfetele.ro
Citeste si: Bobby Deol, despre dependența de alcool: "Uitându-se la mine în timp ce mă chinuiam". Cum a depășit actorul indian acele situații dificile- radioimpuls.ro
Citeste si: Medic acuzat că a ucis un băiat pe care l-a operat urmărind tutoriale pe YouTube- antena3.ro
Construirea cu lemn este soluția viitorului. Pe lângă avantajele menționate, lemnul este și un material regenerabil, iar folosirea lui contribuie substanțial la reducerea poluării.