De ce trebuie sa consumam Aghiasma Mare opt zile la rand pe nemancate. De ce este cifra 8 importanta in aceasta randuiala

Toti credinciosii ortodocsi sarbatoresc maine Botezul Domnului, iar astazi este Ajunul Bobotezei. In aceasta perioada, preotii sfintesc apa printr-o randuiala speciala si asa se face Aghiasma Mare.

Author: C.I.P. Editor: Catalin Patru joi 05 ianuarie 2017 , 15:12

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Numele de aghiasma vine de la grecescul "aghios" care inseamna sfintire si de aceea se numeste apa sfintita. Aghiasma Mare trebuie consumata opt zile, pe nemancate, daca vrem sa ne purificam sufleteste.

De ce opt si nu sapte? Raspunsul a fost oferit chiar de Preafericitul Patriarh Daniel care marturisea intr-o predica inchinata Botezului Domnului: "Aghiasma Mare se gusta in fiecare zi, opt zile de la rand, pe nemancate.

De ce opt zile si nu sapte? Pentru ca, asa cum spune intr-o rugaciune, ea este curatitoare spre viata vesnica. Gustand opt zile din apa aceasta, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost savarsit pentru ca noi sa avem arvuna vietii vesnice, mantuirea si dobandirea vietii vesnice. Cifra 8 este simbolul vesniciei. Deci, opt zile la rand gustam apa aceasta, ne sfintim, ne intarim si inmultim in noi harul pe care l-am primit la botez- fara ca aceasta sa fie o repetare a botezului, bineinteles-, ne curatim si devenim mai iubiti de Dumnezeu-Tatal, mai intariti in credinta de catre Dumnezeu-Fiul si mai sfintiti de catre Duhul Sfant", scriu cei de la crestinortodox.ro

Trebuie sa stim ca Aghiasma Mare nu inlocuieste Sfanta Impartasanie. Aghiasma se ia dimineata, pe nemancate, inaintea anafurei, iar atunci cand credinciosul se impartaseste, dupa impartasanie.

In lumea crestina exista si aghiasma mica atunci cand sfintirea se face in biserica sau in casele credinciosilor. Ea se face la inceputul fiecarei luni in biserica, iar la casele credinciosilor ori de cate ori este nevoie, mai ales in zilele in care se tine post.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si