De unde poți accesa certificatul verde digital pentru COVID-19

De unde poți accesa certificatul verde digital pentru COVID-19, începând de joi, 1 iulie, când site-ul dezvoltat de autorități va fi disponibil pentru toată lumea.

Author: Razvan Ilie miercuri 30 iunie 2021 , 11:30

De unde poți accesa certificatul verde digital pentru COVID-19: așa arată site-ul https://certificat-covid.gov.ro[Sursa foto: STS]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Poți accesa certificatul verde digital pentru COVID începând de mâine, 1 iulie, de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro.  STS a anunțat că platforma este pregătită pentru toți cei care vor să-și descarce certificatele digitale UE privinf COVID-19.

Certificat COVID.  Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, le recomandă românilor care își plănuiesc vacanțe în străinătate să încerce să obțină certificatul digital COVID cu cel puțin 5 zile înainte de data plecării, pentru a evita situația în care platforma STS de eliberare a acestor documente ar avea probleme.

Citeste si: Cum să descarci certificatul COVID în 8 pași simpli

Românii vor putea călători în statele UE în baza certificatului digital european COVID-19 începând cu data de 1 iulie. Experții de la STS au emis un mini-ghid pentru descărcarea certificatului digital COVID: 

Certificat COVID. 8 pași simpli pentru descărcarea certificatului electronic

Certificat COVID. Interfața aplicației certificat-covid.gov.ro este intuitivă, iar în mai puțin de 10 pași, poate fi obținut certificatul, după cum transmite STS într-un comunicat de presă:

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.

2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.

3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

5.   Cetățenii români   și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul   „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit.   Cetățenii străini   selectează opțiunea   „Pașaport/Act de identitate”   și completează câmpurile care cuprind:   „Țara care a emis pașaportul”, numărul   „pașaportului sau al cărții de identitate”

6. În funcție de categorie, se completează:
-   Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
-   Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.

-   Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

7. Se apasă butonul   „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

8. Ulterior, în secțiunea „  Listă certificate”   se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Certificat COVID. Alte precizări dela STS

Cei de la STS au mai făcut c  âteva precizări importante:

1. Certificatul este gratuit.
2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
5 La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări.

Citeste si:  Țara care interzice călătoriile în anumite state din cauza noilor mutații Sars-Cov-2


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si