Decizie de ultimă oră! Legea pensiilor adoptată de Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, Legea pensiilor, iniţiată de fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu.

Author: Redactia Stirile Kanal D miercuri 26 iunie 2019 , 14:28

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Legea pensiilor care  prevede majorarea punctului de pensie şi care ar trebui să fie aplicată de la 1 septembrie a fost adoptată în Plenul Camerei Deputaţilor.   A fost a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi 70 de abţineri. 

Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil pentru acest proiect și au făcut unele modificări cerute de Curtea Constituţională, potrivit news.ro.

Impactul bugetar în 2019 este de 8,4 miliarde de lei.

Ce aduce nou

S-a modificat definiţia stagiului minim de cotizare, fiind eliminată referirea la pensia de invaliditate. De asemenea, a fost modificată definiţia pensionarului, în sensul că acesta este „persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege”, fiind eliminat stagiul minim de 15 ani pentru acordarea pensiei de invaliditate.

A fost reformulat şi articolul referitor la contribuabilii sistemului public de pensii.

Săptămâna trecută, Senatul a respins Legea pensiilor. Au fost înregistrate 65 de voturi „ pentru” şi 22 de abţineri, în condiţiile în care pentru adoptare ar fi fost necesare 68. 

Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări atunci că legea va trece de vot la Camera Deputaţilor.

Noua Lege a pensiilor, declarată parțial neconstituțională în martie 

Curtea Constituţională a declarat în martie, parţial neconstituţională Legea pensiilor, în urma sesizării formulate de PNL şi USR. Prevederile neconstituţionale privesc condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului prin stopaj la sursă.

Citeste si: Adoptarea Codului Administrativ prin OUG, un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România/ PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări

Principalele prevederi ale Legii:

- Proiectul de lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

- Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019- 1.265 de lei, 2020- 1.775 de lei, 2021- 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

 

- Se menţine contractul se asigurare facultativă. În proiectul noii legi se menţine contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuşi, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului. În cazul neplăţii integrale, se va lua în calcul suma parţial achitată.

- Se introduc masteratul şi doctoratul ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare

- Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Sunt aceleaşi patru categorii ca şi în vechea lege, dar unele au suferit modificări de structură.

- Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

- Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

- Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

- Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si