Decizii importante luate azi de BNR

Banca Națională a României (BNR) a avut azi o nouă ședință de politică monetară, în cadrul căreia a adoptat o serie de decizii importante pentru evoluția economiei românești.

Author: Razvan Ilie miercuri 12 mai 2021 , 17:22

Conform calendarului, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în 7 iulie 2021.[Sursa foto: Facebook / BNR]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, decizie luată pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, precum şi "în condiţiile incertitudinilor ridicate". 

Alte decizii adoptate azi de BNR se referă la păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75% pe an. De asemenea, Consiliul de Administraţie al BNR a decis şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Practic, BNR a decis să nu intervină deloc în acest moment în mersul economiei.

Citeste si: Vești bune despre economia României. Comisia Europeană recunoaște că s-a înșelat

Deciziile CA al BNR vizează menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu corespunzător ţintei staţionare de inflaţie de 2,5% pe an, într o manieră de natură să susţină redresarea activităţii economice în contextul procesului de consolidare fiscală, şi în condiţii

de protejare a stabilităţii financiare, precizează banca centrală.

Veste proastă de la BNR despre inflație

Consiliul de Administraţie al BNR a analizat, în şedinţa de miercuri, şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia mai 2021, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. El va fi prezentat oficial vineri 14 mai.

Scenariul Băncii Naţionale a României evidenţiază o traiectorie relativ mai înaltă a ratei anuale prognozate a inflaţiei pe parcursul următorilor doi ani, în condiţiile în care aceasta este din nou revizuită sensibil în sens ascendent pe termen scurt.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Deciziile CA al BNR vizează menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu corespunzător ţintei staţionare de inflaţie de 2,5%[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

"Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să urce vizibil peste limita de sus a intervalului ţintei în semestrul II 2021, sub impactul tranzitoriu mai puternic al factorilor pe partea ofertei, incluzând creşterea accentuată a cotaţiilor unor mărfuri de natură să accelereze inflaţia pe plan mondial. În debutul anului viitor, rata anuală a inflaţiei este însă anticipată să revină, dar să şi rămână ulterior în jumătatea superioară a intervalului, deasupra valorilor anticipate în martie 2021", se arată într-un comunicat de presă al BNR.

Citeste si: Mugur Isărescu, anunț de ultima oră: Ce va face BNR în privința cursului valutar

Surse majore de incertitudine, în viziunea BNR

BNR atrage atenția în raport că incertitudini şi riscuri considerabile la adresa noii perspective continuă să decurgă din evoluţia pandemiei şi a măsurilor restrictive asociate.

Surse majore de incertitudini şi riscuri în dublu sens rămân, de asemenea, conduita politicii fiscale, în contextul consolidării bugetare prezumate a se realiza gradual pe termen mediu, precum şi absorbţia fondurilor europene.

Citeste si: Miliardarul Ioan Niculae, la un pas de eliberarea din închisoare

"Incertitudini sunt asociate şi condiţiilor de pe piaţa muncii, date fiind recentele evoluţii pozitive în sfera locurilor noi de muncă şi a intenţiilor de angajare, dar şi perspectiva apropiată a măsurilor de sprijin guvernamental. Relevante continuă să fie şi tendinţele sincronizate de creştere a cotaţiilor multor materii prime", se precizează în comunicatul BNR.

Banca Națională menţionează că monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si