Vești bune despre economia României. Comisia Europeană recunoaște că s-a înșelat

Vești bune despre economia României. Experții Comisiei Europene au revizuit în creștere prognozele din februarie despre creșterea economică a României din următorii doi ani. 

Author: Razvan Ilie miercuri 12 mai 2021 , 14:26

Partea proastă este că Inflaţia în România va crește, conform previziunilor CE, la 2,9% în 2021, faţă de 2,3% în 2020.[Sursa foto: colaj CE / Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Comsia Europeană a refăcut  prognoza privind evoluția economiei românești, în raportul trimestrial publicat miercuri. Astfel, economia României va creşte cu 5,1% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, după ce în februarie experții CE estimau un avans de doar 3,8% anul acesta şi de 4% anul viitor.

Citeste si: VIDEO- Munca de la distanță de pe malul mării, visul bucureștenilor vara

Alte previziuni din raportul Comisiei Europene spun că deficitul bugetar se va reduce la 8% din PIB în acest an şi la 7,1% din PIB anul viitor, de la un nivel de 9,2% din PIB înregistrat anul trecut, în timp ce deficitul de cont curent se va situa la 4,9% din PIB în 2021 şi la 4,6% din PIB în 2022, de la 5% din PIB în 2020.

Veste proastă de la CE: scumpirile, pe trend ascendent

Inflaţia în România se va situa, conform previziunilor CE, la 2,9% în 2021 şi la 2,7% în 2022, faţă de 2,3% în 2020.

O altă veste proastă se referă la ritmul de îndatorare al României, în continuă ascensiune în condițiile crizei generate de pandemie.

Comisia Europeană preconizează că ponderea datoriei publice în PIB va atinge 49,7% în acest an, şi 52,7% anul viitor, de la 47,3% anul trecut.

Citeste si: Țara care permite intrarea liberă a turiștilor vaccinați. Nu mai este nevoie de test PCR negativ

Rata şomajului este estimată la 5,2% în 2021 şi la 4,8% în 2022, de la un nivel de 5% înregistrat anul trecut.

Premierul Florin Cîţu împreună cu alți miniştri se află, miercuri, la Bruxelles, unde au întâlniri cu liderii europeni pentru a negocia unele proiecte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Presiune pe creșterea salariului minim

Comisia Europeană a anunțat marți că vrea ca salariile din țările Uniunii Europene să fie mărite. În prezent, România se poziționează pe lista statelor cu cele mai mici salarii.

România se află la lista țărilor UE cu cele mai mici salarii, însă acest lucru se poate schimba. Comisia Europeană a declarat că românii se pot bucura de o mărire substanțială, în curând.

Salariul minim pe economie din România ar putea să crească.

Citeste si:  Ministrul Muncii, anunț despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public

În prezent, țara noastră are al patrulea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană. Potrivit Eurostat, cel mai mare salariu din UE îl deține Luxemburg, 2200 euro/lună, urmat de Irlanda sau Olanda cu aproximativ 1700 de euro pe lună, iar ulterior de Belgia și Germania cu 1600 euro/lună.

În prezent, Bulgaria și Serbia au cele mai mici salarii din Uniunea Europeană. Au puține peste 300 de euro, apoi urmează Ungaria și România, cu aproape 500 de euro pe lună.

Comisia Europeană își dorește să elimine această diferență a veniturile angajaților din statele UE și în acest caz salariu minim în România ar putea să ajungă la aproape 1500 euro/lună. Mai exact să ajungem la triplul sumei actuale.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 17 iunie 2021. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE... Rezultate Loto 6 din 49 joi, 17 iunie 2021. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE Report de peste 5,83 milioane de euro la Joker!
spotmedia.ro
Şobolanii lovesc din nou, în Bucureşti, de data asta în trafic. Cine și cum îi poate... Şobolanii lovesc din nou, în Bucureşti, de data asta în trafic. Cine și cum îi poate împiedica să mai saboteze semafoarele
spotmedia.ro
Exclusiv  România va arunca zeci de mii de doze de vaccin, pentru că serul expiră Exclusiv România va arunca zeci de mii de doze de vaccin, pentru că serul expiră
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât... Tratament naturist pentru cancer. Carmen Harra: De opt ori mai eficient decât chimiotarapia
infoactual.ro
Cum arată Dumnezeu? Prof. Dulcan: Nu este ca în niciuna din închipuirile noastre! Cum arată Dumnezeu? Prof. Dulcan: Nu este ca în niciuna din închipuirile noastre!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si