
Palatul Parlamentului
Proiectul de lege care prevede doborârea dronelor în spaţiul aerian naţional a fost aprobat în Plenul Camerei Deputaților cu 199 de voturi "pentru". Mai mulți parlamentari, din partidele de opoziție, s-au opus.
Un proiect de lege care prevede doborârea dronelor în spaţiul aerian naţional a fost aprobat în Plenul Camerei Deputaților.
Proiectul a fost votat cu 199 de voturi "pentru", 99 "contra" şi două abţineri.
Proiectul de lege urmează să ajungă în Senat, for decizional în acest caz.
Proiectul de lege care prevede doborârea dronelor în spaţiul aerian naţional a fost aprobat în Plenul Camerei Deputaților
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare măsuri pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, stabilind autorităţile şi instituţiile care au competenţe în luarea măsurilor de prevenire şi contracarare a utilizării spaţiului aerian naţional de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord şi alte vehicule aeriene.
În aceste condiții, se va crea un nou cadru de cooperare şi coordonare la nivelul autorităţilor şi instituţiilor care au competenţe în gestionarea şi monitorizarea spaţiului aerian naţional, precum şi de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creşterea siguranţei şi securităţii aviaţiei.
Potrivit unui amendament, se constituie situaţii în care o aeronavă utilizează neautorizat spaţiul aerian naţional şi următoarele: unităţile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere şi control utilizare spaţiu aerian primesc informaţii referitoare la producerea unui act de intervenţie ilicită la bordul aeronavei, chiar dacă se respectă autorizarea primită; unităţile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere şi control utilizare spaţiu aerian primesc informaţii referitoare la existenţa la bordul aeronavei a unor substanţe sau materiale periculoase, care ar putea fi folosite într-un act de terorism; unităţile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere şi control
utilizare spaţiu aerian primesc informaţii cu privire la existenţa la bordul aeronavei a unor bunuri sau persoane care, conform obligaţiilor, angajamentelor asumate de România prin tratatele internaţionale la care este parte sau sancţiunilor internaţionale instituite prin actele prevăzute la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare, fac obiectul unor restricţii privind utilizarea spaţiului aerian naţional.AUR, S.O.S România și POT, împotriva proiectului de lege
Reprezentanți AUR, S.O.S România și POT au votat împotriva proiectului de lege.
"De-abia aştept transformarea "soroşiştilor" în "putinişti", a declarat Anamaria Gavrilă, lider POT, potrivit stirileprotv.ro.
O deputată AUR a susținut că un astfel de proiect decredibilizează, de fapt, armata.
"Dragi colegi, mai devreme se spunea că armata este una dintre puţinele instituţii care au rămas credibile. Aşa este şi respectăm armata. Haideţi atunci să nu facem în aşa fel încât chiar noi să o decredibilizăm. Pentru că dacă venim cu astfel de PLX-uri care în final prezintă riscuri de decredibilizare la adresa armatei române, nu rezolvăm absolut nimic, dimpotrivă.
Un deputat S.O.S România a susținut că un astfel de proiect poate genera teamă, pentru că proiectul ar putea crea cadrul legislativ pentru ca armata să fie scoasă în stradă.
"Şi acum eu vin şi vă întreb: la trei ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, noi nu avem o legislaţie care să ne permită să doborâm dronele? Promovăm o astfel de legislaţie când s-ar putea că acest război se mai ţină poate câteva luni? Şi dacă, da, o promovăm despre viitor?(...) Nu se arată duplicitatea pe care partidele de guvernământ o au promovând aceste proiecte?(...) Când am cerut explicaţii, reprezentantul Ministerului Apărării mi-a spus: "Dom'le, păi armata iese în stradă numai când spune CSAT-ul". Păi n-am văzut ce a făcut CSAT-ul numai acum două luni, când a anulat turul doi al alegerilor. Nu CSAT-ul a făcut treaba asta? Câtă încredere putem să avem noi în acest CSAT sau cel puţin în CSAT-ul care provine din actuala guvernare, ca noi să votăm astfel de legi?", a declarat Nicolae-Mirel Ion, deputat S.O.S România.