Descoperire șocantă. Particule de coronavirus, detectate în aer la 5 metri de un pacient

Descoperire șocantă a medicilor din SUA: ei au detectat prezenţa unor particule viabile de coronavirus în aer într-o încăpere de spital la circa cinci metri distanţă de un pacient infectat.

R.I., joi 13 august 2020 , 23:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

O echipă de cercetători americani din cadrul Universităţii Florida a investigat posibilitatea transmiterii noului coronavirus prin aerosoli, acele particule foarte fine care rămân în suspensie şi pot apărea atât din cauza picăturilor infectate expulzate atât prin tuse ori strănut, cât şi prin activităţi precum vorbitul sau cântatul.

Studiul americanilor a relevat prezenţa virusului ''viabil'' în aer într-o încăpere de spital la circa cinci metri distanţă de un pacient infectat.

Citeste si: OMS: Ambalajele alimentare cu coronavirus nu reprezintă un risc

Distanțarea de 2 metri, ineficientă

S-a ajuns la această concluzie în urma analizei unor mostre din aerul încăperii unde erau internaţi doi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, unul dintre ei având o infecţie respiratorie activă.

Citeste si: Un campion la înot a murit după un exercițiu de ținere a respirației

Mostrele au fost analizate în laborator, prin secvenţierea genomului virusului prelevat din aer şi al virusului izolat într-o cultură celulară, conform Agerpres. Rezultatul obţinut arată izolarea coronavirusului ''viabil'' (care poate infecta alte persoane) în mostrele de la o distanţă cuprinsă între 2 şi 4,8 metri de pacientul cu infecţia activă, distanţă peste cea regăsită în recomandările actuale privind distanţarea socială menită să prevină răspândirea virusului.

Citeste si: Raed Arafat, avertisment după creșterea numărului de cazuri de coronavirus: „Noi am făcut tot posibilul”

Secvenţa genomului tulpinei virusului SARS-CoV-2 izolată din mostre a fost identică cu cea izolată de la pacientul cu infecţia activă, asigură autorii studiului. Aceştia consideră că în cadrul strategiilor împotriva răspândirii noului coronavirus este nevoie de ''o orientare clară'' cu privire la măsurile de control a aerosolilor, mai ales în spaţiile închise, unde păstrarea unei distanţe de doi metri ar putea fi insuficientă şi poate crea de asemenea o falsă senzaţie de siguranţă.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si