Descoperire de exceptie in Marea Neagra, la 1.800 de metri adancime: "Sunt uimitoare"

O echipa de oameni de stiinta au descoperit la 1.800 de metri sub nivelul Marii Negre mai mult de 40 de epave antice din perioada Imperiilor Bizantin si Otoman.

Author: A.C. joi 18 mai 2017 , 08:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Expeditia a avut loc anul trecut si s-a desfasurat cu ajutorul unei nave echipate cu cel mai avansat echipament subacvatic din lume. In proiectul „Black Sea Maritime Archaeology Project (Marea Neagra MAP)'' au fost implicate echipe internationale conduse de Centrul Arheologic Marin din cadrul Universitatii Southampton.

"Am facut eforturi enorme pentru a raspunde la o intrebare foarte dezbatuta despre cresterea nivelului apei si despre cât de rapid a afectat populatia umana care

traia pe aceasta extindere a coastei Bulgariei din Marea Neagra. Principalul scop al proiectului este realizarea observatiilor geofizice pentru detectarea suprafetelor ingropate pe fundul marii, de asemenea am prelevat probe din miezul acestora si am incercat sa le datam pentru a recrea Marea Neagra preistorica'', a declarat profesorul John Adams, potrivit descopera.ro.

Cu ajutorul navelor descoperite pe fundul marii, expertii au aflat noi informatii despre comunitatile de pe coasta Marii Negre.

"Navele sunt conservate perfect datorita absentei oxigenului din Marea Neagra de la o adâncime de peste 150 de metri.

Utilizând camera 3D am, reusit sa realizam imagini uimitoare", a declarat profesorul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si