Descoperire din senin a astronomilor. Planeta Venus ar putea ascunde viață!

O descoperire de ultimă oră i-a făcut pe unii oameni de știință să se întrebe dacă omenirea nu a trecut cu vederea prea multă vreme o planetă care ar fi putut fi mai asemănătoare Pământului decât orice altă lume din sistemul nostru solar.

Author: Razvan Ilie marți 15 septembrie 2020 , 12:58

planeta venus
Ce au descoperit astronomii în norii toxici ai planetei Venus
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Venus a fost ignorată de NASA de atât de mult timp. Este, într-adevăr, un mare păcat", a declarat Sarah Stewart Johnson, astronom și șef al laboratorului Johnson Biosignatures de la Universitatea Georgetown. 

În atmosfera toxică a planetei Venus, oamenii de știință au descoperit semne chimice bizare care ar putea ascunde viața, scrie site-ul Japan Times.

Citeste si: Un val de aer rece lovește România. Unde se va înregistra ZERO grade

Dacă descoperirea este confirmată de observații suplimentare ale telescopului și de viitoarele misiuni spațiale, atenția oamenilor de știință s-ar putea întoarce asupra unuia dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul nopții.

Citeste si: VIDEO- Cum arată Magistrala 5 din Drumul Taberei și care sunt cele 10 stații noi de metrou- FOTO

Venus, numită după zeița romană a frumuseții, găzduiește temperaturi de sute de grade și este învelită de nori care conțin picături de acid sulfuric coroziv. Puțini s-au gândit că planeta stâncoasă ar putea fi un habitat pentru viață.

În schimb, de zeci de ani, oamenii de știință au căutat semne de viață în altă parte, de obicei privind spre Marte și mai recent la sateliții Europa, Enceladus și alte luni înghețate ale planetelor uriașe.

Citeste si: Horoscop 16 septembrie 2020. Miercurea neagră. Mari probleme pentru o zodie

Astronomii au detectat pe Venus o substanță chimică- fosfina 

Astronomii, care au raportat descoperirea într-o revistă de specialitate spun că nu au colectat exemplare de microbi venusieni și nici nu au făcut fotografii. Dar cu ajutorul unor telescoape puternice au detectat o substanță chimică- fosfină- în atmosfera groasă a lui Venus.

După multe analize, oamenii de știință afirmă că prezența a ceva viu este singura explicație pentru sursa substanței chimice.

Unii cercetători pun la îndoială această ipoteză și, în schimb, sugerează că gazul ar putea rezulta din procese atmosferice sau geologice inexplicabile pe o planetă care rămâne misterioasă.

Dar descoperirea va încuraja, cu siguranță, unii oameni de știință planetari să se aplece cu mai mult interes asupra planetei Venus.

„Este o descoperire uimitoare și venită „din senin”, a spus Sara Seager, om de știință la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și autor al lucrărilor (una publicată în Nature Astronomy și alta trimisă jurnalului Astrobiology).

„Cu siguranță, descoperirea va alimenta mai multe cercetări cu privire la posibilitățile de viață în atmosfera lui Venus.”

„Știm că este o descoperire extraordinară”, a declarat Clara Sousa-Silva, astrofizician molecular la Universitatea Harvard, ale cărei cercetări s-au concentrat pe fosfină și este un alt autor. „Au existat o mulțime de zvonuri despre fosfină ca gaz de biosemnătură pentru exoplanete”, spune omul de știință referindu-se la căutarea de viață în sistemul solar.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si