Descoperire incredibilă făcută de NASA pe planeta Marte

Oamenii de știință de la NASA au descoperit un element incredibil în rocile aduse de roverul Curiosity de pe Marte. Este vorba de carbon, element asociat pe Pământ cu viața.

Author: Sorin Negru miercuri 19 ianuarie 2022 , 16:17

NASA face un pas înainte în încercarea de identificare a vieții pe Marte

[Sursa foto: NASA]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

După ce au analizat probe de rocă sub formă de pulbere colectate de pe suprafața lui Marte de roverul Curiosity de la NASA, oamenii de știință au anunțat că mai multe

dintre probe sunt bogate într-un tip de carbon care pe Pământ este asociat cu procese biologice, informează NASA într-un comunicat de presă.

Citeste si: Marți, pe lângă planeta noastră va trece un asteroid mai mare decât cea mai înaltă clădire de pe Pământ

"Este nevoie de mai multe dovezi ca să spunem că am găsit viață pe Marte"

Deși descoperirea este intrigantă, nu indică neapărat existența vieții antice pe Marte, deoarece oamenii de știință nu au găsit încă dovezi concludente de ordin biologic acolo, cum ar fi formațiunile de roci sedimentare produse de bacterii străvechi sau o diversitate de substanțe organice complexe, molecule formative de viață.

„Găsim lucruri pe Marte care sunt extrem de interesante, dar am avea nevoie de mai multe dovezi pentru a spune că am identificat viața”, a spus Paul Mahaffy, care a fost cercetătorul principal al laboratorului de chimie unde s-a făcut analiza probelor de pe Marte (SAM).

„Așa că ne uităm la ce altceva ar fi putut cauza semnătura carbonului pe care o vedem, dacă nu este viața”, a completat savantul.

Posibile alte explicații pentru existența carbonului pe Marte

Într-un raport al descoperirilor de ordin chimic, care va fi publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences pe 18 ianuarie, oamenii de știință din echipa Curiosity oferă mai multe explicații pentru semnalele neobișnuite de carbon pe care le-au detectat.

Ipotezele lor sunt extrase parțial din semnăturile carbonului de pe Pământ, dar oamenii de știință avertizează că cele două planete sunt atât de diferite încât nu se pot trage concluzii definitive pe baza unei comparații.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Sore nu neagă relația cu Răzvan Miheț. Primele declarații ale artistei: "Se poate observa"- wowbiz.ro

Nori pe Marte / Imagine luată de Curiosity în 2019

[Sursa foto: NASA]

Explicația biologică prezentată de oamenii de știință Curiosity implică bacterii străvechi de la suprafață care ar fi produs o semnătură unică de carbon, deoarece au eliberat metan în atmosferă, unde lumina ultravioletă ar fi transformat acel gaz în molecule mai mari și mai complexe.

Aceste molecule ar fi ajuns apoi la suprafața planetei și au fost păstrate cu semnătura lor distinctă de carbon în rocile marțiane.

Alte două ipoteze oferă explicații non-biologice. Unul sugerează că semnătura carbonului ar fi putut rezulta din interacțiunea luminii ultraviolete cu dioxidul de carbon gazos din atmosfera marțiană, producând noi molecule care conțin carbon.

Citeste si: „A căzut în capcană, m-a deranjat.” Dinu Maxer i-a dat replica fostei sale soții. Ce a mărturisit artistul, după ce Deea a venit cu acuzații dure- kfetele.ro

Citeste si: Dinu Maxer contraatacă după acuzațiile făcute de fosta lui soție, Deea: "I-am zis că m-a deranjat ce a făcut. A căzut în capcană!"- radioimpuls.ro

Ultima ipoteză speculează că carbonul ar fi putut fi lăsat în urmă de la un eveniment astronomic rar, petrecut cu sute de milioane de ani în urmă, când sistemul solar a trecut printr-un nor molecular gigant bogat în carbon.

„Toate cele trei explicații se potrivesc cu datele”, a spus Christopher House, om de știință din echipa Curiosity de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, cel care a condus studiul cu privire la sursa carbonului.

„Pur și simplu avem nevoie de mai multe date pentru a exclude o ipoteză sau alta”, a mai spus Christopher House. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si