Descoperire şocantă pe un câmp din Timiş! Comisarii Gărzii de Mediu s-au cutremurat când au văzut

Cadavrele mai multor animale au fost găsite zilele trecute pe un câmp din judeţul Timiş. Conform Gărzii de Mediu, vinovată ar fi o companie agricolă din zonă care a împrăştiat otravă pe câmp.

G. S., vineri 23 noiembrie 2018 , 08:48

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Conform inspectorilor de la Garda de Mediu, nu mai puţin de 12 cadavre au fost găsite pe câmp. Poliţia a intrat şi ea pe fir!

"În cursul după amiezii de sâmbătă, 17.11.2018, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş au efectuat un control, la solicitarea organelor de poliţie IPJ Timiş- Secţia 9, ca urmare a identificării de către aceştia a unor exemplare moarte de căprior, şacal, fazan şi coţofană, suspectate că ar fi murit prin otrăvire.

Comisarii GNM s-au deplasat, imediat, în teren, unde au constatat că pe terenurile agricole din extravilanul localităţii Liebling,(...), au fost aplicate produse de combatere a dăunătorilor, direct pe sol (peleţi solizi de culoare rozalie şi granule albastre).

La faţa locului, au fost identificate 3 cadavre de căprior, unul de şacal, 6 de fazan, respectiv 2 de coţofană, iar reprezentantul DSVSA Timiş a prelevat probe de la exemplarele de vânat care au murit pe terenurile agricole ale societăţii, urmând a fi prezentat buletinul de analiză.

În urma cercetărilor întreprinse de comisarii GNM, a reieşit faptul că societatea a aplicat manual raticid Ratt Killer (4000 kg) şi moluscocid Axcella (2000 kg), pe o suprafaţă totală de aproximativ 50 ha (terenuri agricole şi spaţii din incinta fermei). Motivul invocat de reprezentanţii societăţii a fost o invazie masivă de rozătoare şi melci, atât în fermă cât şi pe terenuri. O parte din aceste terenuri se suprapun, însă, cu fondul cinegetic 52 Jebel gestionat de AJVPS TIMIŞ.

Ancheta nu s-a oprit aici. Verificările efectuate de comisarii GNM CJ Timiş, împreună cu reprezentanţii IPJ Timiş, au continuat, în data de 17.11.2018, în incinta fermei din Liebling, unde echipa de control a constatat că angajaţii societăţii incendiau deşeuri amestecate (menajere, reciclabile, ambalaje de la produse de combatere dăunători şi fitosanitare, filtre de ulei, etc).
În urma acestui control, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 40.000

lei pentru incendierea deşeurilor (periculoase şi nepericuloase) pe sol, într-o groapă din incinta fermei, şi au fost dispuse măsuri de remediere cu termene de realizare:

- Interzicerea aplicării de produse chimice pentru combaterea dăunătorilor, pe terenurile agricole, fără respectarea prescripţiilor tehnice din fişa cu date de securitate a produsului. Luarea măsurilor tehnice de eliminare a riscurilor privind apariţia mortalităţii la specii de animale sălbatice, pe terenurile ocupate de culturi rapiţă, pe care au fost aplicate produsele raticid şi moluscocid.

- Încheierea unui contract de valorificare şi eliminare a deşeurilor menajere şi asimilabile generate de societate la punctul de lucru, cu operatorul de salubritate local.
- Gestionarea deşeurilor, conform cerinţelor Legii 211/2011 prin societăţi specializate autorizate. Totodată, a fost interzisă incendirea deşeurilor de orice tip."
, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimoșii au luat cea mai grea decizie! Pe cine au nominalizat spre eliminare în consiliu? Faimoșii au luat cea mai grea decizie! Pe cine au nominalizat spre eliminare în consiliu?
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
spotmedia.ro
USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii
b1.ro
Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe... Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune (VIDEO)
infoactual.ro
CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de... CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de a face mult rău”
infoactual.ro
Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si