Descoperire științifică majoră în domeniul producției de energie. "Va schimba datele problemei pentru planeta noastră"

Departamentul american al Energiei se pregăteşte să anunţe, în cursul zilei de marți, "o descoperire ştiinţifică majoră" în domeniul fuziunii nucleare. Dacă se dovește sustenabilă, descoperirea "va schimba datele problemei pentru planeta noastră" în privința surselor de energie non-carbon.

Author: Sorin Negru luni 12 decembrie 2022 , 14:39

fuziune nucleară

Fuziunea nucleară, o descoperire cu impact uriaș pentru planetă

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Departamentul de Energie al SUA intenționează să anunțe marți că oamenii de știință au reușit pentru prima dată să producă o reacție de fuziune care creează "un câștig

net de energie", potrivit Bloomberg.

Citește și: Programul Rabla pentru Electrocasnice începe din nou. Cum se vor acorda voucherele în decembrie 2022?

Descoperirea reprezintă o piatră de hotar majoră în căutarea oamenilor de știință, de mai multe decenii, a dezvolta o tehnologie care oferă o energie nelimitată, putere ieftină și "curată".

Fuziunea nucleară, similară celei care se produce în Soare

Ar fi pentru prima dată când cercetătorii reuşesc să producă mai multă energie într-o reacţie de fuziune- precum cea care se produce în Soare- decât cantitatea de energie consumată în cursul acestui proces.

Dacă se va dovedi reală, descoperirea ar aduce o mutare revoluționară în domeniul cercetărilor care privesc obţinerea unei surse de energie fără carbon.

Citește și: Exemplar de Piranha fost descoperit în apa Crișului Repede. Aceștia ar putea extermina fauna unui întreg pârâu

Reacția de fuziune nucleară este un „Sfânt Graal” al energiei fără carbon pe care oamenii de știință îl urmăresc încă din anii 1950, arată sursa citată.

Potrivit oamenilor de știință, va fi nevoie de cel puțin un deceniu – poate chiar decenii – înainte de utilizarea comercială a fuziunii nucleare.

"A fost doar o chestiune de timp”

Sume uriașe de fonduri publice și private au fost direcționate în cursa fuziunii la nivel mondial, cu scopul de a produce în cele din urmă mașini de fuziune care ar putea aduce electricitate în rețea fără amprentă de carbon, fără deșeuri radioactive și mult mai puține resurse decât este nevoie pentru a valorifica energia solară și Putere eoliană.

Citeste si: Greșeala fatală făcută de iubita lui Gicuţă din Apărători, după ce a fost băgată în portbagaj pentru a-i da foc- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Virgil Popescu a vorbit despre ”taxa pe soare”: ”Nu se introduce absolut nicio taxă”

Dincolo de beneficiile climatice, promotorii spun că ar putea contribui la aducerea de energie electrică ieftină în părțile sărace ale lumii.

„Pentru cei mai mulți dintre noi, aceasta a fost doar o chestiune de timp”, a spus un om de știință în domeniul fuziunii, familiarizat cu activitatea National Ignition Facility de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California, unde a fost făcută descoperirea.

Fuziunea nucleară, diferită de fisiunea nucleară

Știința fuziunii nucleare se bazează pe zdrobirea a doi atomi împreună la viteze incredibil de mari și transformarea energiei din acea reacție în electricitate care poate alimenta casele și birourile fără a emite carbon în aer sau a arunca deșeuri radioactive în mediu.

De-a lungul deceniilor, oamenii de știință au experimentat reacții de fuziune, dar până acum nu au reușit să creeze una care să producă mai multă energie decât consumă. Deși realizarea este semnificativă, există încă provocări uriașe de inginerie în față.

Construirea de dispozitive care sunt suficient de mari pentru a crea putere de fuziune la scară, spun oamenii de știință, ar necesita materiale care sunt extraordinar de dificil de produs. În același timp, reacția creează neutroni care pun un stres enorm asupra echipamentului care o creează, astfel încât acesta poate fi distrus în acest proces.

Și apoi se pune întrebarea dacă tehnologia ar putea fi perfecționată la timp pentru a face un impact asupra schimbărilor climatice.

Invitaţi să comenteze articolul publicat în FT, purtătorii de cuvânt ai Departamentului Energiei şi laboratorului LLNL au dezvăluit pentru AFP că secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, va organiza marţi un eveniment în cadrul căruia "va anunţa o descoperire ştiinţifică majoră".

Citeste si: „A aruncat benzină pe mine.” Oana Lis, despre copilăria ei. Vedeta a trăit clipe de coșmar- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

Purtătorul de cuvânt al LLNL a adăugat că "o analiză este încă în curs de desfăşurare".
"Aşteptăm cu nerăbdare să dezvăluim mai multe informaţii marţi, când acest proces va fi terminat", a adăugat aceeaşi sursă.

Reacţia de fuziune care a produs un câştig net de energie de 120% s-a produs în decursul ultimelor două săptămâni, a raportat FT, citând trei persoane care au cunoştinţă despre rezultatele preliminare ale experimentului.

Fuziunea nucleară este considerată de susţinătorii ei drept o energie a viitorului, în special pentru că ea nu produce gaze cu efect de seră şi pentru că elimină foarte puţine produse reziduale.

"Dacă această descoperire este reală, ea va putea schimba datele problemei pentru planeta noastră", a scris pe Twitter Ted Lieu, membru al Congresului din California, după publicarea acelui articol în FT.

Fuziunea diferă de fisiune, tehnica utilizată în centralele nucleare actuale şi care constă în spargerea legăturilor dintre nuclee atomice grele pentru a recupera apoi energie.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si