Descoperire uimitoare! O echipa de cercetatori a creat, intamplator, o bacterie care distruge plasticul!

O echipa internationala de cercetatori a creat, intamplator, o enzima mutanta care distruge plasticul, iar aceasta descoperire ar putea rezolva criza globala a poluarii cu plastic, relateaza The Guardian.

Author: G. S. marți 17 aprilie 2018 , 14:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+
Oamenii de stiinta americani si britanici au continuat cercetarea primei bacterii care a evoluat natural in a distruge plasticul, descoperita in 2016. 
 
In urma testelor, profesorul John McGeehan de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie, care a condus cercetarile, a declarat: „Ceea ce a rezultat este ca am imbunatatit enzima (produsa de aceasta, n.r.),
ceea ce a fost un soc. Este minunat si e o adevarata descoperire”.
 
Enzima mutanta are nevoie de cateva zile pentru a incepe sa distruga plasticul, insa cercetatorii spera sa poata accelera acest proces si sa devina unul viabil la scara mare.
 
„Speram sa folosim enzima pentru a transforma plasticul in componentele originale, astfel sa il putem recicla in plastic. Asta inseamna ca nu va mai trebui sa foram pentru mai mult petrol si, ceea ce este important, va reduce cantitatea de plastic din mediul inconjurator”.
 
Aproximativ 1 milion de PET-uri sunt vandute in fiecare minut pe glob si doar 14% dintre acestea sunt reciclate.
Cele mai multe ajung in apele oceanelor, distrigand mediul acvatic. 
 
Prin reciclare, PET-urile nu pot deveni decat fibre opace pentru haine sau covoare. Noua enzima indica faptul ca plasticul va putea fi reciclat in plastic „curat”, ceea ce ar reduce nevoia de producere a unor produse din acest material.
 
O posibilitate de a o imbunatati este de a muta enzima mutanta intr-o „bacterie extremofila” care poate supravietui temperaturilor de peste 70 de grade Celsius, punctul de topire al PET-urilor.
 
Noul studiu a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si