
VIDEO- Deși Ministerul Sănătății face apel să nu se mai elibereze antibiotice și antivirale fără rețetă, realitatea din farmacii este alta
Statul impozitează până și bacșișul. La 9 zile de când a intrat în vigoare legea, angajații restaurantelor spun că se simt controlați la fiecare leu în plus. Și pe clienți noua lege i-a cam zăpăcit: unii cred că sunt obligați să scoată un ban în plus din buzunar, alții în schimb,sunt mulțumiți că pot achita bacșișul și cu cardul.
Cu toate că eliberarea antibioticelor și a anumitor antivirale nu este posibilă fără o rețetă de la medicul de familie sau un medic specialist, în practică sunt frecvente situațiile în care oamenii pot intra în posesia acestor medicamente apelând la bunăvoința farmaciștilor.
"- Mă ajutați și pe mine cu un Augmentin pentru două- trei zile măcar? Nu se găsește.
- 1ei și 10 bani.
- Puteți să-mi dați și bonul? În mod normal, nu, că n-ați avut rețetă, dar"
Un adevărat maraton între farmacii
Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "Deși teoretic aș fi avut nevoie de rețetă, iată că am reușit să cumpăr o cutie.
Și nu este un caz izolat. Într-o altă farmacie, găsim pe altcineva dispus să ajute, chiar dacă Ministrul Sănătății a făcut apel public ca farmaciștii să nu mai elibereze antibiotice și antivirale fără rețetă.
Citește și: Spitalele interzic, rând pe rând, vizitarea pacienților
Un adevărat maraton are loc între farmacii, în plin sezon gripal, când numărul infecțiilor respiratorii crește de la o săptămâna la alta. Cum unele medicamente sunt rare, atunci când le gasesc oamenii își fac stocuri.
"Preventiv ai un paracetamol, o aspirină, agocalmin. O folie din fiecare care cum s-ar spune. Câteodată expiră și le arunc, dar acum.."
"Aveți acasă antiviral, antibiotic? Am, am.
Am tot ce-mi trebuie."
"Paracetamol. Fluimucil, tot ce inseamnă. Să le avem in casă. Să avem o rezervă."
Așa se face că oamenii pleacă acasă cu pungile pline de medicamente.
Ministerul Sănătății își dorește suspendarea temporară a exporturilor a unor antibioice și antivirale
Pentru a face față lipsei de medicamente din farmacii și spitale, Ministerul Sănătăţii își dorește suspendarea temporară a exporturilor pentru urmatoarele 6 luni a unor antibiotice şi antivirale.
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: "Am făcut diligențe la Bruxelles încât până la sfârșitul acestei săptămân dacă se poate să avem un răspuns din partea Comisiei Europene apropo de limitarea exporturilor pentru câteva dintre produsele care fac obiectul
Citește și: VIDEO- Criza medicamentelor se extinde. Tot mai multe farmacii duc lipsă de pastile
Franţa a interzis deja vânzarea online a produselor pe bază de paracetamol până pe 31 ianuarie.
Trecut-au trei ani. Trei ani de când am învățat tainele meseriei de reporter. Trei de ani de când am inteles ca pot fi o voce pentru cei care uneori nu se pot face auziți. Mi-am permis luxul sa și greșesc, caci doar asta îmi da ocazia sa fiu cea mai buna varianta a mea in postura de jurnalist de televiziune.
Acum nu-mi mai e teama sa ocolesc subiecte, doar pentru că ar putea să iasă prost sau doar pentru că trebuie să muncesc ceva mai mult. Am inteles ca fără dragoste de meserie nu ai cum sa reusesti și mi-am dat voie sa iubesc sa fiu reporter intr-atât de mult încât seara, când ajung acasă după o zi plină, sa ma uit la materialele mele și sa-mi dau seama ca toată osteneala a meritat.