Dezastru ecologic in Iasi. Apele au fost poluate cu o substanta extrem de toxica

Apele raurilor Nicolina, Bahlui si Prut, in judetul Iasi, au fost poluate accidental cu uleiuri si hidrocarburi provenite de la un transformator al societatii Fortus, iar autoritatile au intervenit pentru a limita efectele poluarii, montand baraje plutitoare si imprastiind materiale absorbante. Primarul Iasiului, Mihai Chirica, a facut apel la parinti sa nu lase copiii sa se joace in zonele afectate de poluare.

V.P., sâmbătă 25 februarie 2017 , 08:59

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Poluarea provine de la transformatoare de pe platforma societatii Fortus Iasi, care s-au spart cel mai probabil in cursul zilei de joi, iar o cantitate de uleiuri si hidrocarburi a ajuns in paraul Valea Adanca si, apoi, in raul Nicolina, scrie News.ro.

Angajati ai Administratiei Nationale ”Apele Romane” (ANAR) actioneaza continuu cu utilaje si echipamente pentru a limita efectele poluarii care a afectat raurile Nicolina, Bahlui si Prut.

Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad a instalat sapte baraje absorbante pe raurile Nicolina si Bahlui, pentru reducerea efectelor poluarii. Totodata, a fost imprastiat material absorbant pe suprafata apei in amonte de barajele plutitoare, pentru retinerea si colectarea irizatiilor.
 

Reprezentantii Ministerului Apelor si Padurilor sustin ca o cantitate mult mai mica de uleiuri si hidrocarburi este prezenta sub forma de irizatii si pe raul Prut. in aceste conditii, in baza Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a apelor Prutului si a Dunarii, Ministerul Apelor si Padurilor a informat ministerul de resort din Republica Moldova cu privire la situatia aparuta.

Vineri, au fost semnalate, in continuare, irizatii de ulei si hidrocarburi pe cursul raului Bahlui si Jijia, pana la confluenta cu raul Prut. Totodata, a fost continuata actiunea de imprastiere a 600 kilograme de material absorbant pe suprafata apei, in amonte de barajele plutitoare, in vederea retinerii si colectarii irizatiilor. Din cauza efectului presiunii gheturilor, barajele absorbante sunt afectate si necesita refaceri periodice”, se arata intr-un comunicat al AN Apele Romane, in care se precizeaza ca alte doua baraje sunt in curs de amplasare pe raul Jijia, in amonte de confluenta cu raul Prut.

”Pentru limitarea poluarii raului Prut, la Nodul Hidrotehnic Chiperesti, amplasat la circa patru kilometri amonte de confluenta Jijia - Prut, s-au facut manevre pentru devierea peliculei poluante, pe cursul de apa Jijia Veche, unde sunt pregatite materiale specifice limitarii/stoparii poluarii. Pentru asigurarea necesarului de materiale necesar interventiilor, Administratia Bazinala de Apa Siret a relocat la Administratia Bazinala de Apa Prut - Barlad o cantitate de 750 kilograme de material absorbant si 120 metri liniari baraje absorbante”, mai precizeaza ANAR.
 

Prefectul de Iasi, Marian Grigoras, a declarat, vineri, ca situatia este monitorizata de Garda de Mediu, in timp ce reprezentantii Politiei Iasi fac o ancheta pentru a stabili raspunderea celor care au cauzat poluarea.

La randul sau, primarul Iasiului, Mihai Chirica, a facut apel la populatie sa nu lase copiii sa se joace in zonele afectate de poluare, sa evite sa intre in contact cu apa contaminata si sa supravegheze indeaproape animalele din gospodariile din arealul zonelor afectate de poluanti.

”Celor implicati le solicit masuri urgente de incetare si remediere a acestei situatii”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si