„Diamantul” de Maramureș: Reflectă lumina și are aceeași claritate ca a celor mai căutate pietre prețioase. Unde se poate găsi?

„Diamantul” de Maramureș: Reflectă lumina și are aceeași claritate ca a celor mai căutate pietre prețioase. Află unde se poate găsi!

Maramureșul ascunde comori naturale puțin cunoscute, iar printre acestea se numără „Diamantul de Maramureș”, o varietate rară de cuarț ce impresionează prin claritate și frumusețe. Deși nu are nicio legătură cu adevăratele diamante din punct de vedere al compoziției chimice sau al durității, aspectul său impecabil l-a transformat într-o piatră extrem de apreciată.

Ce este „Diamantul de Maramureș”?

Denumirea acestui mineral provine de la forma sa deosebită, fiind un cuarț transparent, bipiramidal, din clasa silicaților și subclasa tectosilicaților.

„Diamantul de Maramureș este o denumire atribuită unui cuarț transparent, cu forme bipiramidale. Aceasta este trăsătura sa morfologică principală. Deși seamănă vizual cu diamantul, nu există nicio asemănare în ceea ce privește compoziția chimică sau proprietățile fizice”, explică dr. ing. Ioan Denuț, specialist în mineralogie, citat de directmm.ro

Aspectul limpede, transparent și fațetat al acestui mineral i-a adus aprecierea colecționarilor și a iubitorilor de pietre rare.

Deși nu este un diamant autentic, frumusețea sa a impresionat lumea.

Citește și: Obiectivul din Maramureș, unic în România: Se întinde pe o lungime de 700 de metri. Turiștii pot ajunge la el din satul Mara sau din Staţiunea Izvoarele

Unde se găsește?

„Diamantul de Maramureș” a fost identificat inițial în formațiunile sedimentare din Bocicoi, Maramureș, fiind considerat un mineral de origine sedimentară.

Totuși, denumirea a fost ulterior extinsă și asupra unor tipuri de cuarț hidrotermal, descoperite în filoanele hidrotermale din zona Baia Mare. Astfel, termenul se referă astăzi la ambele tipuri de cuarț, atâta timp cât prezintă caracteristica bipiramidală.

Pentru a fi recunoscut drept „Diamant de Maramureș”, cuarțul trebuie să aibă terminații piramidale încă din stadiul de cristalizare, formând un habitus columnar unic. Acest aspect distinctiv face ca mineralul să fie extrem de greu de găsit și să apară în doar câteva locații, bine păstrate de cunoscătorii zonei.

Citește și: În România crește o specie de orhidee cu o frumusețe aparte: Această floare este pe cale de dispariție în Europa, iar la noi în țară este protejată de lege

O comoară mineralogică apreciată 

În literatura de specialitate, „Diamantul de Maramureș” este menționat încă de acum 200 de ani, fiind cunoscut de localnici sub numele de „draga”.

Cu dimensiuni ce variază între 1 și 10 milimetri, rar ajungând la dimensiuni mai mari, acest mineral a fascinat generații întregi de colecționari și geologi.

Chiar dacă nu poate rivaliza cu diamantul natural în ceea ce privește duritatea sau valoarea comercială, „Diamantul de Maramureș” rămâne o piatră prețioasă pentru Maramureș și o curiozitate mineralogică deosebită, apreciată atât pentru aspectul său deosebit, cât și pentru raritatea sa.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...