În Munții din Maramureș se găsește o piatră prețioasă extrem de apreciată: Se spune că acest cristal are proprietăți de calmare și de echilibrare a energiei

În Munții din Maramureș se găsește o piatră prețioasă extrem de apreciată. Se spune că acest cristal are proprietăți de calmare și de echilibrare a energiei. Iată despre ce este vorba!

În inima Munților Maramureșului, printre peisajele spectaculoase și sălbăticia neatinsă, se ascunde o comoară naturală cu proprietăți fascinante: ametistul. Această varietate de cuarț, recunoscută pentru culoarea sa violet-albăstruie, este una dintre cele mai apreciate pietre prețioase datorită frumuseții sale și beneficiilor pe care se spune că le oferă purtătorului.

Denumirea de „ametist” își are originea în limba greacă, provenind din cuvântul „amethystos”, care înseamnă „contra beției”.

În Antichitate, se credea că această piatră protejează împotriva efectelor alcoolului și oferă claritate mentală. Mai mult decât atât, în epoca merovingiană, ametistul era folosit ca talisman de protecție împotriva demonilor și a hoților, fiind adesea descoperit în mormintele regale.

Utilizarea acestui cristal datează de mii de ani. Cel mai vechi ametist gravat descoperit provine din mormintele regale din Micene, datând din mileniul al II-lea î.Hr. În Grecia și Asia Mică, această piatră era prelucrată în obiecte de podoabă și cupe, având o semnificație sacră.

Ametist

Ametist

(sursa foto: PixaBay)

Culoarea și proprietățile fizice

Ametistul impresionează prin nuanțele sale variate de violet, de la tonuri pale la nuanțe intense de purpuriu. Această culoare este determinată de prezența ionilor de fier (Fe4+) în structura mineralului. În mod natural, ametistul își poate schimba culoarea prin expunerea îndelungată la soare sau prin încălzire, transformându-se în citrin (galben) sau prasiolit (verde).

Citește și: Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Cimitirul Vesel de la Săpânța: Este unul din locurile cele mai vizitate din Maramureș

Răspândire și exploatare

Deși cele mai mari depozite de ametist se găsesc în Brazilia, Uruguay, Madagascar, Rusia și Sri Lanka, în România există zone unde acest cristal prețios poate fi descoperit, printre care și Munții Maramureșului. În aceste regiuni, ametistul se formează în golurile din filoanele hidrotermale, fiind asociat cu calcedonia și rocile vulcanice.

Munții Maramureșului

Munții Maramureșului

(sursa foto: PixaBay)

Proprietăți energetice și utilizare

Dincolo de frumusețea sa, ametistul este apreciat și pentru efectele sale asupra stării de spirit. Se spune că acest cristal are proprietăți de calmare, ajutând la echilibrarea emoțională și reducerea stresului. În practicile spirituale, ametistul este utilizat pentru clarificarea gândurilor, meditație și protecție energetică.

Citește și: Lacul din Maramureș care își schimbă culoarea în funcție de vreme: Este o minune a naturii

În bijuterii, ametistul este șlefuit sub diverse forme, fiind utilizat în inele, coliere și brățări. Varietățile de violet închis sunt cele mai valoroase, fiind considerate adevărate simboluri ale regalității și spiritualității.

 


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...