1 din 2 | Ce nu mânca niciodată Ceaușescu
2 din 2 | Ce refuza Nicolae Ceaușescu să mănânce
Nicolae Ceaușescu ducea un stil de viață alimentar simplu, în ciuda poziției sale de lider al statului.
Nicolae Ceaușescu, liderul comunist care a condus România timp de peste două decenii, avea obiceiuri alimentare modeste și o dietă surprinzător de simplă. Deși avea acces la orice fel de preparat sofisticat, prefera mâncăruri tradiționale românești și produse naturale, adesea aduse de la țară.
Dieta secretă a lui Nicolae Ceaușescu
Apropiații susțin că Nicolae Ceaușescu nu era un om cu pretenții culinare. Nu consuma carne roșie și, deși era pasionat de vânătoare, nu mânca nici carne de vânat. Activitatea avea pentru el un scop recreativ și social, nu gastronomic. Meniul său zilnic era cât se poate de sobru. Ziua începea devreme, cu micul dejun luat alături de soția sa, Elena Ceaușescu, la vila din cartierul Primăverii. La ora 8:00, liderul comunist era deja la birou, în sediul Comitetului Central. Nu bea cafea, dar consuma regulat ceai cu lapte.
Citește și: VIDEO Ginerele soților Ceaușescu cere rejudecarea dosarului socrilor săi
Ce reguli stricte respecta Ceaușescu la masă
Nicolae Ceaușescu suferea de diabet sever și evita dulciurile, dar când făcea excepții, prăjiturile erau preparate cu îndulcitori naturali, cel mai adesea cu sirop de arțar. Din 1986, i-a fost prescrisă insulină și un regim alimentar strict, pe care l-a urmat cu strictețe. Chiar și în delegații oficiale, Nicolae Ceaușescu consuma doar mâncare românească, adusă de acasă. Apropiații spun că această alegere nu ținea doar de gust, ci și de teamă, liderul comunist se temea să nu fie otrăvit, în ciuda faptului că toate alimentele treceau prin verificări de securitate riguroase, așa cum prevedeau protocoalele oficiale pentru șefii
Citește și: Cum arăta Ion Iliescu în anii '90: Imagini rare cu fostul președinte