Coronavirus, gripă sau răceală? Cum facem diferenţa

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Cum îți dai seama că ai putea fi infectat cu coronavirus?

A.M.S., joi 27 februarie 2020 , 08:52

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. În contextul în care a fost confirmat primul caz de coronavirus din Romania, multe persoane se întrebă cum își pot da seama dacă ai luat virusul COVID 19 sau au gripă clasică. Vă prezentăm așadar simptomele care ar trebuie să vă alarmeze.

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Simptome asemănătoare în primă fază

Tuse, dureri în gât şi febră. Deoarece simptomele sunt, în prima fază, asemănătoare, nu este clar de la bun început despre ce tip de infecţie e vorba: coronavirus, gripă sau doar o simplă răceală?

La prima vedere, simptomele coronavirusului sunt cam aceleaşi ca la o gripă "obişnuită".Siptomele tipice pentru coronavirussunt: febră, tuse (uscată), dispnee (dificultăţi respiratorii), dureri musculare, oboseală şi, ceva mai rar, expectoraţie, dureri de cap, hemoptizie (tuse cu sânge) şi diaree.

Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus
Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus

Citeste si: S-a aflat cine este bărbatul din Gorj diagnosticat cu coronavirus!

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Durerea în gât nu este specifică coronavirusului

În schimb, aceste simptome nu sunt caracteristice pentru infecţiile cu coronavirus: guturaiul şi durerile în gât. Cu alte cuvinte, cine are guturai, strănută şi-l doare gâtul e, foarte probabil, doar răcit sau are o gripă "obişnuită".

Citeste si: Primul caz de coronavirus în România! Cine este persoana infectată

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Tuse seacă și dificultăți de respirație

Coronavirus se manifestă, de regulă, prin tuse uscată, dificultăţi de respiraţie şi/sau pneomonie. Dar nu şi prin dureri în gât.

Aceste simptome pot apărea, însă nu sunt obligatorii în cazul coronavirusului

Mulţi dintre cei contaminaţi cu coronavirus nu prezită, totuşi, iniţial simptomele amintite sau doar într-o formă slabă. Perioada de incubaţie este, potrivit Institutului Robert Koch, de până la 14 zile.

Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus
Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus

Test pentru coronavirus

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Dacă aveţi îndoieli şi vă temeţi să nu vă fi infectat cu coronavirus, consultaţi, în orice caz, un medic. Acesta va trimite probabil o probă de spută la analiză în laborator şi va verifica dacă suferiţi de o infecţie virală respiratorie. Aşa se paote clarifica situaţia.

Citeste si: Coronavirus în România. Ministrul Sănătății, prima reacție: Este purtător și complet asimptomatic

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Asigură masca aplicată pe gură protecţie deplină?

Nu chiar. Viruşii nu pot zbura. Şi noii coronaviruşi se transmit prin picături. Deci cel mai bine e să păstrăm distanţa faţă de cei infectaţi sau bănuiţi a fi infectaţi cu coronavirus, să ne spălăm des şi riguros pe mâini cu săpun şi să ne ştergem apoi, de preferinţă, cu şervete de unică folosinţă.

Gripă sau răceală? Contează micile diferenţe

Chiar şi medicii întâmpină, în funcţie de simptome, dificultăţi în a stabili un diagnostic foarte clar, delimitând gripa "normală" de o "simplă" răceală. O simplă răceală se manifestă iniţial prin dureri de gât, guturai, urmate de tuse. Timp de câteva zile, pacientul va avea aşadar dureri în gât, guturai, tuse cu spută sau uscată, temperatură ceva ridicată, dureri de cap şi se va simţi obosit.

Citeste si: Caz șocant la Teleorman: Un bărbat a sunat la 112 și a anunțat că este purtător de CORONAVIRUS

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Gripa are simptome mai puternice şi mai neplăcute. Durerile de cap şi musculare sunt mai intense, pacienţii plângându-se de tuse uscată, dureri în gât, febră ridicată, de până la 41 de grade Celsius, şi frisoane. Bolnavii se simt extrem de obosiţi, nu au poftă de mâncare şi ar dormi ore în şir, scrie dw.com.

În timp ce o răceală simplă se vindecă în decurs de câteva zile, aproximativ o săptămână, gripa necesită, în general, o durată mai lungă de vindecare - chiar şi câteva săptămâni.

Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus
Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus

Citeste si: Pacienții chinezi externați după ce s-au vindecat de coronavirus au fost testați pozitiv din nou

Comisia Permanentă de Vaccinări (STIKO) recomandă anual o vaccinare împotriva gripei pacienţilor cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârste peste 60 de ani, care suferă de boli cronice, femei gravide sau persoane care locuiesc în cămine de bătrâni. Periclitaţi sunt şi cei care intră des în contact cu alţi oameni, cum ar fi personalul medical sau angajaţii unor instituţii care lucrează cu publicul.

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Când e cazul să luăm antibiotice?

Cele mai multe cazuri de răceală şi gripă sunt declanşate de viruşi iar un tratament cu antibiotice nu este eficient.

Antibioticele atacă bacteriile şi sprijină sistemul imunitar al organismului. Penicilina distruge, de pildă, membrana celulară şi metabolismul acestor microorganisme. Astfel, bacteriile nu pot supravieţui. Aceasta funcţionează însă numai în cazul infecţiilor bacteriene, nu şi a celor virale. Deci antibioticele nu sunt eficiente în combaterea viruşilor.

Citeste si: Primul caz de coronavirus în România! Cine este persoana infectată

Tratamentul cu antibiotice este benefic atunci când, în situaţia slăbirii sistemului imunitar, în organism au pătruns bacterii care se înmulţesc.

Aşa pot fi afectate, chiar pe termen lung, diferite organe. Pneumonia, amigdalita, infecţiile urinare şi meningita sunt declanşate prin bacterii. În tratamentul acestor boli, administrarea de antibiotice este necesară.

Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus
Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), pacienții infectați cu noul coronavirus au prezentat următoarele simptome:

- febră ridicată

- nas care curge

- tuse

- dispnee (greutate în respirație)

Citeste si: Primul caz de presupusă contaminare cu coronavirusul din China în Canada, anunţă Guvernul

- dureri de cap

- dureri de gât

- o stare generală de rău

- simptomele pot apărea între 2 și 14 zile de la expunere

- la bebeluși, vârstnici și persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirușii pot duce la afecțiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronșita

- în cazuri mai grave, poate duce la disfuncții și chiar cedări ale organelor

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Ce este coronavirusul și cum se transmite

- Virusul misterios din China a fost numit 2019-nCoV și face parte din familia coronavirușilor

- Rareori coronavirușii la animale pot infecta oamenii, iar apoi să se răspândească la alte persoane (cum e cazul MERS sau SARS)

- Specialișitii au crezut inițial că infectarea oamenilor cu noul virus din China a provenit de la animale. Mulți pacienți au spus că nu au fost expuși la animale sau piețe în care se vindeau produse de origine animală

- Încă nu este clar cât de ușor se răspândește noul coronavirus de la o persoană la alta

- În cazul MERS și SARS răspândirea de la un om la altul s-a făcut prin expunere directă

Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus
Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus

Citeste si: Coronavirus: Numărul deceselor a crescut la 80. Cetăţenii străini, în aşteptarea evacuării

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Prevenire

Reprezentanții Serviciului de Ambulanță România au oferit sfaturi oamenilor pentru a reduce riscul de infecție cu virusul din China.

„Redu riscul de infecție cu coronavirus:

- Curăță mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool.

- Acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel sau cu pliul cotului când tușești și strănuți.

Citeste si: Informații de ultimă oră: România se pregătește pentru lupta cu virusul mortal

- Evită contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă.

- Gătește bine carnea și ouăle.

- Evită contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice și domestice)", a recomandat Serviciului de Ambulanță România, pe Facebook.

Sfaturile oferite de Raed Arafat

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, spune ca persoanele infectate cu coronavirus nu ar trebui sa se trateze singure si mai ales sa nu ia antibiotice, fara recomandarea medicilor.

Site-urile de specialitate scriu ca medicii pot prescrie antibiotice pacientilor cu coronavirus care sufera complicatii, din cauza unei infectii bacteriene, de exemplu.

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Tratamente recomandate

NU se recomanda medicamente antivirale pentru tratarea noului coronavirus. Tratamentul este unul menit sa amelioreze simptomele. Astfel, la intrebarea cum se trateaza coronavirus, raspunsul este “in functie de simptome”. Astfel, tratamentul pentru infectia cu coronavirus poate include:

– Analgezice (pentru calmarea eventualelor dureri)

– Antitermice (pentru febra)

– Multe lichide

– Odihna

Citeste si: Este oficial! Al doilea caz de coronavirus din Spania a fost confirmat

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. In cazurile severe, se apeleaza la aparatura speciala pentru a ajuta buna functionare a organelor vitale. In general, plamanii sunt primii afectati, in cazurile grave ajungandu-se la pneumonie.

Cum poti preveni infectarea cu coronavirus

Ministerul Sanatatii a facut publica o lista cu masurile personale pe care le putrem lua pentru a preveni infectarea cu coronavirus:

1. Spalati-va mainile de multe ori

2. Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute

3. Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile

4. Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti

Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus
Diferenta dintre coronavirus si gripa - Test pentru coronavirus - Simptome coronavirus

Citeste si: Un primar din România a luat o decizie șoc. Ce va face după primul caz de coronavirus

5. Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul;

6. Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool

7. Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave

8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

9. Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. „Inainte de a pune o masca, spalati-va pe maini cu sapun si apa sau folositi gel antibacterian pe baza de alcool. Acoperiti-va gura si nasul cu masca si asigurati-va ca nu exista decalaje intre fata si masca. Evitati sa atingeti masca pe timpul folosirii. Daca faceti acest lucru, spalati-va mainile inainte cu apa si sapun sau gel antibacterian pe baza de alcool.

Citeste si: Coronavirus. Un bărbat testat pozitiv în Rimini după ce s-a întors din România

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Spalati-va des pe maini, evitati contactul cu oamenii care sufera de infectii respiratorii acute, nu va atingeti ochii, nasul, gura daca nu aveti mainile igienizate, acoperiti-va nasul si gura cand stranutati sau tusiti, nu luati medicamente antivirale sau antibiotice fara prescriptia medicului, curatati suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool, folositi masca de protectie numai daca suspectati ca sunteti racit sau sunteti in apropierea oamenilor bolnavi, pachetele si produsele fabricate/primite din China nu sunt periculoase, animalele de companie nu raspandesc acest nou tip de virus si apelati 112 daca aveti febra sau tuse si ati calatorit in tari cu cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus. Specificati acest lucru dispecerului”, potrivit unei informari transmise de Guvern.

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Ce este coronavirus?

Coronavirus apartine unui grup de agenti patogeni care pot provoca o serie de simptome, precum tuse, dureri de gat, febra, secretii nazale. Daca in unele cazuri, aceste simptome sunt moderate, in alte cazuri, pot duce la pneumonie. Virusul se transmite, de regula, prin contact direct cu o persoana infectata.

Citeste si: Coronavirus România. Ce riscă persoanele care fac declarații false la frontieră privind țara din care vin! Au fost întocmite primele dosare penale

Diferența dintre coronavirus și gripă. Test pentru coronavirus. Simptome coronavirus. Coronavirusul si-a primit numele de la aspectul de coroana de pe suprafata sa (corona inseamna in limba latina coroana). Alaturi de noul virus, abia descoperit, exista 7 coronavirusuri care pot infecta oamenii. Cele mai cunoscute sunt SARS si MERS.

 

 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si