Iată ce diferențe sunt între tulpinile COVID-19 Omicron și Delta!

Care sunt diferențele dintre tulpinile COVID-19 Omicron și Delta. Ce spun experții?

La doar câteva zile după ce au fost descoperite primele cazuri cu noua tulpinăă a Covid-19 în sudul Africii, Oragnizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat Omicron drept o „variantă îngrijorătoare”. OMS a mai precizat că este în contact cu mai mulți cercetători din întreaga lume, care studiază impactul noii variante și cum va influența Omicron evoluția pandemiei.

Totodată, OMS așteaptă noi informații despre Omicron în următoarele săptămâni.

Un grup de experți în virusologie au menționat că există deja destule dovezi care să demonstreze că Omicron va reduce eficiența vaccinurilor disponibile, au declrata experții într-un interviu pentru Reuters.

  „Primim rapoarte foarte diferite – unele spun că boala este ușoară, iar altele fac referire la cazuri severe în spitale din Africa de Sud”, declara dr. Peter Hotez, expert în vaccinuri și profesor de virusologie moleculară și microbiologie la Colegiul de Medicină Baylor. 

Diferențele dintre tulpinile COVID-19 Omicron și Delta. De ce mutația Omicron este considerată mai periculoasă

Diferențele dintre tulpinile COVID-19 Omicron și Delta. De ce mutația Omicron este considerată mai periculoasă

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Citeste si: EMA și ECDC recomandă administrarea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19

Totodată, David Ho, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Columbia din New York, consideră că, varianta Omicron va prezenta un grad ridicat de rezistență la vaccin, concluzia sa se bazează pe locul în care s-au dezvoltat mutațiile în proteina spike a virusului.

„Anticorpii vaccinului țintesc trei regiuni ale proteinei coronovirusului, iar Omicron are mutații în toate cele trei zone”,

a declarat profesorul Ho. „Noi, experții tehnici, suntem mult mai îngrijorați decât experții în sănătate publică din cauza lucrurilor pe care le știm despre analiza structurală”, a mai precizat profesorul.

De ce mutația Omicron este considerată mai periculoasă decât celelalte variante de tulpini ale COVID-19?

De asemenea, se crede că omicron ar avea mutații care sunt identice cu cele prezente în variantele Beta și Gamma, iar aceste mutații fac ca virusul să fie mai puțin vulnerabil în fața vaccinurilor  anti-Covid. Mai mult, Omicron prezintă 26 de mutații unice, iar multe dintre ele sunt prezente în zone țintite de anticorpii vaccinului.

Pe de altă parte, varianta Delta s-a răspândit mult mai repede decât tulpinile anterioare. „Întrebarea este cât de transmisibil este Omicron, în comparație cu Delta. Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l știm”, a afirmat John Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Colegiul de Medicină Weill Cornell din New York.

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Unii specialiști în sănătate, reamintesc faptul că și unele tulpini mai vechi, cum ar fi tulpina Beta, aveau mutații care reduceau eficiența vaccinurilor, totuși vaccinul ne-a ajutat să prevenim boala și moartea celor infectați. Chiar dacă unii anticorpi de neutralizare o să devină mai puțin eficienți împotriva variantei Omicron, alte componente ale sistemului imunitar, precum celulele T și B vor compensa.

„Cel mai probabil, vaccinarea o să te țină în continuare departe de spital”, a mai adăugat John Wherry, director al Institutului de Imunologie Penn din Philadelphia.

Citeste si: Lista completă a noilor măsuri de relaxare adoptate de CNSU pentru perioada Sărbătorilor- DOCUMENT


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si