Din ce dată se merge cu Steaua? Semnificația acestui colind
Mersul cu „Steaua” reprezintă una dintre cele mai iubite tradiții în Ajunul Crăciunului. Iată din ce dată se merge cu Steaua și ce semnificație are acest colind.
În preajma sărbătorilor de iarnă, la orașe, dar mai ales la sate, copiii merg cu „Steaua”.
Acest obicei vechi se întâlnește la popoarele creștine, el amintind de steaua care a vestit nașterea lui Iisus și i-a călăuzit pe cei trei magi.
În urma mersului cu Steaua, copiii strâng bănuți și dulciuri de la cei pe care îi colindă în Ajun de Crăciun.
Tradiția spune că mersul cu „Steaua” se face din seara de Ajun și până la finalul zilelor de Crăciun. Astfel, copii, de diferite vârste, merg cu „Steaua” pentru a aduce creștinilor vestea Nașterii Domnului Iisus Hristos.
În Bucovina, pe de altă parte, se merge cu „Steaua” începând din seara de Ajun și până în ziua de 1 ianuarie, atunci când este sărbătorit Sfântul Vasile.
Citește și: Sărbătorile de iarnă în România: Ce tradiții trebuie să respecte românii?
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În unele zone, mersul cu „Steaua” se face în funcție de vârstă, dar și de organizarea colindătorilor.
În Ajun de Crăciun, copiii merg cu „Steaua” îmbrăcați în costume populare sau în haine care ilustrează personaje biblice care au participat la evenimentul nașterii lui Iisus Hristos sau care au legătura cu acesta. Cei mici țin în mână o icoană cu Nașterea Domnului sau cu Fecioara Maria, iar steaua este confecționată din hârtie sau carton.
Aceasta din urmă este strălucitoare și are atașată o icoană.Copiii obișnuiesc să meargă din casă în casă cu Steaua pentru a vesti Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos și pentru a strânge bani pentru sărbătorile de iarnă.
Mersul cu „Steaua” simbolizează vestirea nașterii Domnului Iisus, călăuzindu-i pe cei trei magi către Betleem. Tradiția aceasta este moștenită din moși strămoși și a fost păstrată cu sfințenie, fiind transmise mai departe, din generație în generație, pentru ca sărbătoarea Crăciunului să fie plină de bucurie și smerenie.
Unele tradiții din prajma Crăciunului mai sunt păstrate doar în mediul rural și foarte puțin în zonele mediului urban. În plus, perioada în care copiii merg cu „Steaua” diferă de la o zonă a țării la alta.
„Steaua sus răsare
Ca o taină mare
Steaua strălucește
Și lumii vestește
Și lumii vestește
Ca astăzi Curata
Preanevinovata
Fecioara Maria
Naște pe Mesia
Naște pe Mesia
Magii cum zăriră
Steaua și porniră
Mergând după rază
Pe Hristos sa-l vază
Pe Hristos sa-l vază
Și dacă porniră
Îndată-L găsiră
La Dansul intrară
Și se închinară
Și se închinară
Cu daruri gătite
Lui Hristos menite
Ducând fiecare
Bucurie mare
Bucurie mare
Care bucurie
Și aici sa fie
De la tinerețe
Pan-la bătrânețe
Pan-la bătrânețe.”