Directoarea financiară a Huawei cere Canadei să nu o extrădeze în SUA

Avocaţii directoarei financiare a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei Meng Wanzhou, arestată la Vancouver în decembrie, i-au scris ministrului canadian al justiţiei şi i-au cerut să abandoneze procedura extrădării în Statele Unite, relatează AFP.

R.B., marți 25 iunie 2019 , 11:34

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Meng Wanzhou a fost arestată în Canada la cererea justiţiei americane, care o acuză de ocolirea sancţiunilor americane impuse Iranului, dar şi de faptul că a furat, prin două filiale, secrete industriale grupului american în domeniul telecomunicaţiilor T-Mobile.

Avocaţii acesteia contestă acuzaţiile.

Directoarea financiară a Huawei a fost eliberată câteva zile mai târziu, în urma plăţii unei cauţiuni în valoare de zece milioane de dolari canadieni (6,6 milioane de euro), în schimbul purtării unei brăţări electronice şi predării paşapoartelor.

Audieri cu privire la cererea de extrădare a Statelor Unite urmează să înceapă la 20 ianuarie 2020.

Mesajul trimis luni ministrului canadian al Justiţiei David Lametti de către avocaţii chinezei nu a fost făcut public. Însă avocaţii chinezei au anunţat într-un comunicat că i-au cerut ministrului să abandoneze o procedură de extrădare pe care o cataloghează drept ”fără fundament”, apreciind că este un lucru mai bun pentru ”interesele naţionale canadiene”.

Arestarea lui Meng a cauzat o criză diplomatică fără precedent între Ottawa şi Beijing.

China i-a arestat pe un fost diplomat canadian, Michael Kovrig, şi pe consultantul Michael Spavor, pe care-i suspectează de spionaj şi a condamnat la moarte alţi doi canadieni, găsiţi vinovaţi de trafic de droguri.

Ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland a îndepărtat, recent, ideea unei anulări pur şi simplu a procedurii de extrădare a lui Meng Wanzhou, sugerată de căte fostul premier canadian Jean Chrétien.

”Fie suntem un stat de drept, fie nu suntem”, a declarat ea. ”Acest lucru ar crea un precedent foarte periculos, în cazul în care Canada şi-ar schimba poziţia cu privire la respectarea tratatului extrădării (cu Statele Unite), ca răspuns la presiuni externe”, a subliniat ea.

Ministrul canadian al Justiţiei David Lametti a refuzat să comenteze cererea avocaţilor lui Meng.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si