Directorul general al Aeroportului International din Cluj-Napoca, trimis in judecata pentru luare de mita

Directorul general al Aeroportului International ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, David Ciceo, a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita, fiind acuzat ca a primit un imobil de 690.000 de lei pentru ca o firma sa realizeze lucrari nelegale la aeroport, finantate din bani publici, in conditiile in care un contract incheiat in acest sens se incheiase. Alaturi de Ciceo, in acest dosar a fost trimis in judecata si omul de afaceri Ioan Bene, caruia ii apartinea firma care a executat lucrarile respective, el fiind condamnat la inchisoare in dosarul fostului sef al CJ Cluj Horea Uioreanu.

A.S., luni 20 februarie 2017 , 11:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in libertate, a lui David Ioan Ciceo, director general al Aeroportului International ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, pentru luare de mita, si a lui Ioan Bene, administrator al unei societati comerciale, pentru dare de mita.
Procurorii arata ca la Consiliul Judetean Cluj si Regia Autonoma a Aeroportului International ”Avram Iancu” din Cluj a fost inceput in anul 2011 un proiect ce avea ca obiect realizarea investitiei ”Pista de decolare - aterizare de 3.500 metri si suprafete de miscare aferente”. Proiectul viza dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din zona de Nord - Vest a tarii, relateaza News.ro

”Avand in vedere ca investitia vizata presupunea un efort financiar semnificativ, proiectul de investitii a fost divizat in trei etape distincte, prin aceasta urmarindu-se atât asigurarea unei reale finantari, cât si posibilitatea obiectiva de realizare a constructiilor ce urmau a fi facute. In 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitatie publica, intre Regia Autonoma - Aeroportul International Cluj-Napoca, in calitate de achizitor, si o asociere de firme din care facea parte si cea administrata de inculpatul Bene Ioan, in calitate de executant, a fost incheiat un contract de executie lucrari având ca obiect, executarea, finalizarea si intretinerea lucrarii Pista de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 si suprafete de miscare aferente”, arata anchetatorii.

Dupa finalizarea lucrarilor, ”pe fondul cointeresarii materiale a lui David Ciceo si a altei persoane din conducerea CJ Cluj, omul de afaceri Ioan Bene a convenit cu acestia sa realizeze in continuare lucrari din Etapa II a proiectului, in sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare ce a fost finalizata in luna martie 2014”, mai spun procurorii.

”Acest lucru s-a realizat in lipsa oricaror forme legale si transparente de evaluare si acordare a unei astfel de lucrari finantate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurentei si transparentei stabilite de legiuitor. In acest context, in cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat in Cluj-Napoca, presupus achizitionat de parintii sai cu suma de 690.000 lei si care ulterior a fost finisat cu lucrari evaluate la suma de 563.226 lei (manopera si materiale). Lucrarile respective au fost executate de firme colaboratoare sau apartinând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urma”, precizeaza DNA.

In schimbul acestor foloase, David Ciceo, in exercitarea prerogativelor si atributiilor functiei sale, a directionat, in baza unor acte neconforme, alocari bugetare ale Regiei pe care o conducea catre societatea administrata de omul de afaceri, in vederea achitarii lucrarilor la platforma de parcare aeronave Apron 4.
In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asupra imobilului ce a facut obiectul infractiunii de luare de mita, in vederea asigurarii confiscarii speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Cluj, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.
Omul de afaceri Ioan Bene a fost condamnat, in mai 2016, la trei ani si zece luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Cluj Horea Uioreanu este acuzat de fapte de coruptia. Uioreanu a fost condamnat in acest caz la sase ani si sase luni de inchisoare cu executare. Decizia nu a fost insa definitiva.
 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si