DNA a încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu fostul director financiar şi fostul şef al Biroului Achiziţii de la Institutul Fundeni

DNA a anunţat, marţi, că a încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu fostul director financiar-contabil şi fostul şef al Biroului Achiziţii de la Institutul Clinic Fundeni.

Author: M.A. marți 02 iunie 2020 , 16:58

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Cei doi au recunoscut că au oferit date confidenţiale unor oameni de afaceri pentru ca firmele acestora să poată încheia contracte cu unitatea medicală.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a următorilor inculpaţi: GRIGORE EMILIA, la data faptelor director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni, PÂRVULESCU ADRIAN, la data faptelor şef Birou Achiziţii

Publice în cadrul Institutului Clinic Fundeni, fiecare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată şi luare de mită, în formă continuată”, a anunţat, marţi, DNA.

Citeste si: Când se redeschid mall-urile? Ministrul Economiei a făcut anunțul

Procurorii au precizat că cei doi le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, în mod nelegal, informaţii nedestinate publicităţii, astfel încât aceştia să poată încheia mai multe contracte de echipamente şi produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni.

Cei doi inculpaţi ar fi oferit informaţiile nedestinate publicităţii atât anterior organizării procedurilor de achiziţie publică, cât şi în timpul derulării acestora, respectiv în perioada iulie 2015- februarie 2016.

Ulterior, contractele au şi fost încheiate de unitatea medicală cu firmele administrate de persoanele care au beneficiat de informaţiile respective.

”Concret, informaţiile nedestinate publicităţii oferite de inculpata Grigore Emilia ar fi reprezentat, printre altele, date despre firma concurentă, acordul cadru încheiat de spital cu o firmă concurentă, necesarul de echipamente medicale, planul achiziţii publice al spitalului, etc. De asemenea, documentaţia de atribuire a contractelor ar fi fost întocmită astfel încât să avantajeze anumite firme, pe baza unor specificaţii tehnice pe care inculpatul Pârvulescu Adrian le-ar fi obţinut de la persoanele care controlau acele societăţi. Urmarea acestor conduite a fost atribuirea contractelor de achiziţie publică către firmele administrate de persoanele respective, ale căror oferte au întrunit condiţiile stipulate în documentaţia de atribuire”, arată procurorii.

Citeste si: Ministerul Educaţiei: Peste 70% dintre elevi şi-au anunţat participarea la cursurile de pregătire pentru examenele naţionale

Potrivit acestora, într-un context similar, în perioada 30 aprilie 2008-30 septembrie 2012, inculpaţii Grigore Emilia şi Pârvulescu Adrian ar fi beneficiat de plata unor bilete de avion şi excursii în valoare totală de 153.364 lei de la firme ale unor oameni de afaceri. Foloasele ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle de serviciu ale celor doi inculpaţi sau în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri (referitoare la organizarea unor proceduri de achiziţie publică prin licitaţie).

Pe parcursul urmăririi penale, în vederea confiscării speciale, s-au instituit măsuri asiguratorii cu privire la această sumă totală consemnată de cei doi inculpaţi într-un cont bancar.

Citeste si: Anunț important pentru elevii românii! Sesiuni speciale pentru Evaluare Naţională şi Bacalaureat pentru elevii cu temperatura peste 37,3! Calendarul examenelor

În prezenţa avocaţilor, cei doi inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si