Doar 13 țări din lume au un aer sănătos de respirat

Doar 13 dintre țările și teritoriile lumii au o calitate „sănătoasă” a aerului, potrivit unui nou raport îngrijorător despre mediul în care trăim. Poluarea aerului a crescut la niveluri alarmante în 2022, se arată în studiul citat de CNN.

Author: Sorin Negru miercuri 15 martie 2023 , 01:55

Estonia, una dintre cele 6 țări cu aer sănătos

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cel mai recent studiu care a analizat calitatea aerului din 131 de țări și teritorii în cursul anului 2022 a ajuns la o concluzie deprimantă- în doar 13 locuri din lume poți respira un aer curat.

Citește și: Garda Națională de Mediu va fi dotată cu 46 de drone cu senzori şi cu echipamente pentru inspecţie şi control

Cel mai poluat oraș din lume este Lahore, Pakistan- urmat de un oraș din China, Hotan, și două orașe din India- Biwadi și Delhi.

Calitatea aerului, o problemă tot mai acută

Raportul IQAir, o companie care urmărește calitatea aerului la nivel mondial, a constatat că poluarea medie anuală a aerului în aproximativ 90% dintre țările și teritoriile analizate a depășit recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind calitatea

aerului.

Citește și: Cristi Tabără- diagnosticat cu o boală incurabilă: „Cred, Doamne, ajută necredinței mele!”

Aceste recomandări și standarde minimale sunt concepute pentru a ajuta guvernele să elaboreze reglementări pentru a proteja sănătatea publică. 

Citeste si: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Se spune că una din 10 persoane la nivel global trăiește într-o zonă în care poluarea aerului reprezintă o amenințare pentru sănătate.

Cele 13 țări și teritorii unde merită să te muți dacă vrei să fii sănătos

IQAir a analizat calitatea medie a aerului din 131 de țări și teritorii și a constatat că doar șase țări și șapte teritorii au un aer curat- cu un nivel mediu de poluare de sub 5 micrograme pe metru cub. 

Cele 6 țări listate sunt Australia, Estonia, Finlanda, Groenlanda, Islanda și Noua Zeelandă.

Teritoriile cu aer curat sunt toate din Pacific și Caraibe, inclusiv Guam și Puerto Rico, potrivit CNN.

Finlanda, o țară din Europa cu aer curat

Unde este infernul poluării

Șapte țări, în schimb, au cea mai proastă calitate slabă a aerului, care a depășit cu mult recomandările OMS, cu o poluare medie a aerului de peste 50 de micrograme pe metru cub. 

Este vorba de epicentrul sau "infernul" poluării: Ciad, Irak, Pakistan, Bahrain, Bangladesh, Burkina Faso, Kuweit și India.

Raportul complet și harta poluării, inclusiv cu orașe din România, poate fi văzute aici

Australia și Noua Zeelandă, tot mai atractive pentru europeni


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si