Doi ingineri din Lugoj au creat o dronă nemaivăzută în România, cunoscută de NATO. Iată în ce domenii poate fi utilizată

Doi ingineri au reușit să creeze o dronă specială, nemaivăzută în România. Datorită calităților ei, aceasta a fost cunoscută de NATO, fiind folosită în mai multe domenii.

Author: Ana-Maria Costea sâmbătă 08 octombrie 2022 , 12:20

Doi ingineri din Lugoj au creat o dronă nemaivăzută în România, cunoscută de NATO. Iată în ce domenii poate fi utilizată!

Doi ingineri din Lugoj au creat o dronă nemaivăzută în România, cunoscută de NATO. Iată în ce domenii poate fi utilizată!

[Sursa foto: observatornews.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Doi ingineri din Lugoj au creat o dronă elicopter, cu totul specială în România.

Drona elicopter a fost creată într-un an și jumătate de cei doi ingineri, iar în prezent este testată pe aeroportul din Caransebeș, acesta reprezentând și singurul loc din țară unde noua dronă poate zbura legal.

Citeste si: VIDEO- Elon Musk prezintă roboții umanoizi care pot găti și satisface plăcerile sexuale. Când vor fi lansați și la ce preț vor putea fi achiziționați

În ce domenii poate fi utilizată drona elicopter și ce spun creatorii săi despre ea

Drona-minune poate fi utilizată în mai multe domenii: agricultură, topografie, medical și militar. Mai mult decât atât, în viitor, ea ar putea fi folosită şi în misiuni de salvare în locuri greu accesibile.

În prezent se lucrează la un dispozitiv, care va putea ţine în viaţă pacientul până la sosirea medicilor. 

Partea cea mai complicată am putea spune ca a fost softul care o ține în aer. Drona nu poate să zboare decat fiind asitată de un calculator și acolo a trebuit să facem niște modificări ca să poata să suporte acest tip de elicopter”, a declarat inginerul și creatorul dronei, Ovidiu Codilă, pentru observatornews.ro.

Citeste si: 10 lucruri interesante despre Premiile Nobel. Cea mai vârstnică persoană laureată a Premiului Nobel avea 90 de ani

Chiar am facut o propunere şi am înaintat-o spre Ministerul Sănătății. Vrem sa facem un modul care sa fie un mulaj al partii de sus a corpului. In caz de urgenta cand un echipaj nu ar ajunge in timp util sau e unde pe munte, drona ar veni, se aseaza si omul se aseaza in mulaj. În momentul acela de la gât i se iau toate semnele vitale. Doctorul primeste de la punctul de control toate informatiile despre pacient, in timp real și poate decide sa-i administreze, de ex, epinefrina sau un antivenin”, a declarat inginerul și creatorul dronei, Bogdan Gașpar.

Citeste si: 10 lucruri interesante despre București. Drumul de Lemn, pavat din trunchiuri de copaci

Ce poate face drona elicopter

Drona elicopter creată de Ovidiu Codilă și Bogdan Gașpar poate atinge altitudinea maximă de 2000 de metri. Poate sta fixată într-un punct până la 3 ore și poate ateriza în absolut orice zonă de relief.

De asemenea, drona poate ridica până la 80 de kilograme, un număr dublu față de restul dronelor existente deja pe piață.

Acest proiect este foarte important pentru cei doi ingineri și creatori, Ovidiu Codilă și Bogdan Gașpar, aceștia investindu-și toate economiile în proiect, mai exact, peste 120.000 de euro. Așadar, visul lor s-a îndeplinit, cei doi reușind să creeze fix ceea ce și-au dorit: o dronă modulară utilă în diverse domenii: medical, militar, topografie și agricultură.

Ministerul Aparării Naționale și NATO au aflat de drona din România.

Citeste si: Cele mai apreciate branduri care produc căști moto


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si