Luis Lens și Cesar Gimeno, doi cumnați care se aflau în vacanţă în Xabia, Spania, au făcut o descoperire uluitoare din greșeală. Ca de obicei făceau scufundări pentru a aduna gunoaiele de pe fundul mării, când au dat peste un bănuț strălucitor ce părea a fi o monedă de 10 cenţi.

În momentul în care s-au apropriat mai tare, cei doi aur rămas total surprinși. Pe faţa obiectului au descoperit o femei, de origine greacă sau romană antică şi au presupus că provine probabil de la o bijuterie.

Utilizând un tirbuşon de la un briceag, cei doi cumnați au dat peste alte zeci de monede, ascunse printre stânci. După ce au raportat descoperirea autorităţilor locale, o echipă de scafandri şi arheologi au adunat în njur de 53 de monede, trei cuie şi unele rămăşiţe a ceea ce părea un cufăr.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Nu este exclusă nici posibilitatea ca monedele să fi fost ascunse de jefuitorii barbari precum alanii.

[Sursa foto: Universidad de Alicante]

Citeste si: Crimă înfiorătoare în Italia: Și-au sedat mama și au ucis-o în somn. Fetele vor sa socoteală justiției italiene

O mică comoară descoperită din greșeală

Specialiștii de la Institutul Universitar de Cercetare în Arheologie și Patrimoniu Istoric au analizat monedele și au aflat că erau de la finalul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

„Este incredibil. Visul fiecărui copil este să găsească o comoară”, a spus Luis Lensrea.
„Este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur descoperite în Spania și în Europa”, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi.

Molina a adăugat că descoperirea ar putea aduce noi informaţii pentru a înţelege ultima etapă din căderea Imperiului Roman de Apus. 

Citeste si: Un salon din India trebuie să despăgubească o femeie care s-a plâns de tunsoare. Suma este colosală


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si