Doliu: Artistul plastic Christo a murit

Artistul plastic Christo, celebru pentru lucrări monumentale amplasate în diverse părţi ale lumii, a murit duminică, la New York, la vârsta de 84 de ani.

A.M.S., luni 01 iunie 2020 , 08:59

Doliu: Artistul plastic Christo a murit
Doliu: Artistul plastic Christo a murit
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Christo Vladimirov Javacheff a lucrat cea mai mare parte din viaţă alături de soţia lui, Jeanne-Claude Denat de Guillebon, care a murit în 2009. Cunoscuţi drept Christo şi Jeanne-Claude, ei au îmbrăcat emblematice obiective, precum Pont Neuf din Paris, în 1985, şi Reichstag din Berlin în 1995, şi, între altele, au instalat mii de porţi portocalii în Central Park, în 2005.

Christo a murit pe 31 mai, în casa lui din New York, potrivit unui anunţ făcut pe contul lui de Twitter, citează CNN. A avut un fiu, Cyril Christo, fotograf, cineast şi activist pentru drepturile animalelor. Soţia lui a murit în urmă cu 11 ani din cauza unui anevrism.

După moartea ei, Christo s-a dedicat finalizării conceptelor lor. În 2016, a realizat „The Floating Piers” pe lacul Iseo din Italia, un proiect pe care l-au gândit în 1970. Timp de 16 zile, culoare aurii apărea pe suprafaţa lacului, susţinute de 220.000 de cuburi de polietilenă. Ca cele mai multe dintre lucrările celor lor, a avut succes la public - 270.000 de oameni au mers pe apă în primele cinci zile.

Lucrările artistului plastic Christo

În 2018, Christo a lansat „The London Mastaba", o instalaţie plutitoare pe lacul Serpentine din Londra alcătuită din peste 7.000 de butoaie de ulei. Aceasta a fost prima lui lucrare majoră, montată în aer liber în Marea Britanie.

Următoarea lui instalaţie urma să apară în Paris, în septembrie 2021 - învelirea Arcului de Triumf.

Anul acesta, în luna mai, Christo a declarat pentru CNN că nu-i vine să creadă că se întâmplă. „Nu credeam vreodată că vom primi permisiunea. Am fost uluit”.

În anunţul privind moartea lui este menţionat că proiectul va merge înainte. „Christo şi Jeanne-Claude au spus mereu că arta lor în desfăşurare să continue după moartea lor. «L'Arc de Triomphe, Wrapped (Project for Paris)» este în grafic pentru 18 septembrie - 3 octombrie 2021”.

Doliu: Artistul plastic Christo a murit
Doliu: Artistul plastic Christo a murit

Citeste si: Un cunoscut scriitor a fost găsit mort în casă

Christo şi Jeanne-Claude s-au născut în aceeaşi zi, 13 iunie 1935 - el în Bulgaria şi ea în Maroc. S-au cunoscut în Paris, în 1958, după ce el urmase un semestru la Academia de Artă din Viena. Au început să lucreze împreună în 1961. Până în 1994, cuplul a folosit drept nume artistic Christo, apoi ea a fost creditată retroactiv pentru multe dintre lucrări.

Artiştii au subliniat mereu că proiectele lor vorbesc despre „bucurie şi frumuseţe”.

Amenajarea Reichstag a durat 24 de ani de la idee la finalizare; ei au considerat munca lor preliminară de asemenea parte a artei lor, numind-o perioada „sofware”, în timp ce perioada „hardware” cuprinde timpul în care lucrarea fizică era materializată.

Citeste si: Doliu în lumea fotografiei. Celebrul fotograf globetrotter a murit

În 1980, cuplul a început „Surrounded Islands”, proiect pentru care au închiriat 11 insule din Golful Biscayne pentru 13.000 de dolari pentru a le înconjura cu polipropilenă roz. Lucrul la acest proeict a durat 3 ani, în care s-au confruntat cu numeroase obstacole. „Surrounded Islands" a fost prezentat în 1983 şi a fost considerat crucia în revitalizarea oraşului Miami ca destinaţie culturală. Cuplul a combătut orice critică referitoare la felul în care munca lor afectează mediul, insistând că a readus toate locurile la forma iniţială, iar în cazul „Surrounding Islands" curăţarea a circa 40 de tone de gunoaie.

Christo s-a descris la un moment dat drept „un bulgar marxist care a învăţat să utilizeze capitalismul pentru arta lui”. Cei doi artişti s-au declarat independenţi financiar - „Plătim cu banii noştri! Fără granturi, fără bani din industrie”, a spus el în 2018.

Citeste si: Nepoata unui mare fotbalist a murit: "Draga mea, tuturor ne va fi dor de tine"

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si