Doliu în lumea muzicii lăutărești! A murit Ileana Florea, singura femeie din Vrancea care mânuia țambalul cu măiestrie

În seara de 13 ianuarie, a părăsit această lume Ileana Florea, din Năruja, membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România –secţiunea arte muzicale şi ludice, singura femeie ce cânta la ţambal de pe Valea Zăbalei.

Author: G.S. marți 15 ianuarie 2019 , 12:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"De ani de zile era membră a Tarafului Dudu din Năruja, înfiinţat înainte de 1940 de tatăl său. Acest taraf a reprezentat zeci de ani liantul sonor, cu o culoare instrumentală şi o autenticitate repertorială pentru folclorul tradiţional local, deosebită. Era o desfătare să-i asculţi şi să-i vezi pe scenă.

Era acel ceva ce se numeşte taraf tradiţional în adevăratul sens al cuvântului…Ceva ce nu prea se mai găseşte… Ultima apariţie pe scenă în acest format a fost la Festivalul folcloric ”Comoara Vrancei” de la Năruja, pe 29 iunie 2014.

Citeste si: Moarte misterioasă în Galați! Trei persoane au fost găsite moarte într-un apartament. Ce cred vecinii că s-a întâmplat

Citeste si: „A vrut să o mute și n-a mai apucat”. Iubitul mamei fetei găsită fără viață, într-un apartament din București, și-ar fi recunoscut fapta. Femeia susține că știa că acesta este vinovat- kanald.ro

Citeste si: Dana Roba va intra în cea de-a doua operație pe creier. Soțul ei încearcă să scape de pușcărie- wowbiz.ro

A născut 11 copii, trei au murit de mici şi opt a crescut. Doar cinci mai sunt în viaţă acum.

Trei au trecut la cele veşnice în ultimii ani, lucru ce a întristat-o profund şi i-au grăbit sfârşitul. Toată viaţa a cântat la ţambal. Din cântat şi-a crescut copiii. Pe vremuri era invitată la hora satului, la nunţi şi cumetrii; în ultima vreme, de când cu evoluţia tehnicii, tot mai rar", se arată într-o postare pe pagina de facebook a bibliotecii din Năruja.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si