Doliu în lumea teatrului românesc. Un mare actor a murit

O veste tristă pentru ieșeni. S-a stins actorul Petru Ciubotaru. Acesta avea 80 de ani. Petru Ciubotaru a avut o carieră frumoasă, de 55 de ani, și a fost cunoscut în special pentru interpretarea rolului "Chirița".

R.B., joi 14 noiembrie 2019 , 14:39

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"RIP, maestre Petrică Ciubotaru. O să-mi fie dor de Chirița matale", a scris Dan Lungu pe Facebook.

"'Dom Petrică' al Teatrului, al Iașului, al Moldovei, a urcat la ceruri.. Adio! Îți mulțumesc, Petru Ciubotaru! Dumnezeu să te odihnească!", a scris Călin Chirilă pe Facebook.

"Nea Petrica nu mai e... Dumnezeu sa-l primeasca !", a scris Ion Sapdaru pe Facebook.

"Cu inimile frânte de durere, anunțăm plecarea dintre noi a marelui actor PETRU CIUBOTARU. Nouă, colegilor din Teatrul Național Iași, spectatorilor, prietenilor, scenei ieșene de teatru, ne vor lipsi zâmbetul pe care-l oferea cu generozitate, talentul uriaș și inegalabil, amintirile extraordinare, povestite cu har, cu care ne însenina mereu, vitalitatea, verva, pasiunea neobosită pentru teatru și iubirea nesfârșită pentru public. Suntem alături de familia îndurerată. Drum lin, însoțit de lumină, maestre PETRU CIUBOTARU!", se precizează pe pagina de Facebook a Teatrului Național din Iași.

Citeste si: Lidia Fecioru, în doliu: Ne-ai fost soră și mamă! Să mă ierți că am ajuns târziu la tine

Actorul Petru Ciubotaru s-a născut în anul 1939 la Ciurea, judeţul Iaşi. A absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1963, clasa prof. Alexandru Finți - George Rafael. Apoi, pentru un an, a fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1964 până în prezent este actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Între anii 1993 şi 1997, a ocupat funcţia de director la instituţia teatrală ieşeană.

Citeste si: Florian Stoica, solistul trupei Conexiuni, a murit

În cei 55 de ani de carieră a interpretat peste 260 de roluri, dar el susţinea că nu prea le-a contabilizat, din „neiubire de sine”. Este primul actor care a cutezat să abordeze travestiul Chiriţei după dispariţia lui Miluţă Gheorghiu. De asemenea, oamenii l-au apreciat pentru abordarea rolului lui Ştefan cel Mare din „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Citeste si: Boxerul Dwight Ritchie, moarte ciudată, la 27 de ani, în timpul unui antrenament

„Teatrul mi-a dat tot, am încercat să-i dau şi eu câte ceva din tot ce am avut. Nu cred în talent, cred în ceva ce luminează Dumnezeu în tine. Talent au numai unii - extrem de puţin. Eu... pun gând lângă gând, stau, temeinicesc, mă îndoiesc. Cred că teatrul ar fi pierdut dacă nu aş fi ajuns actor, dar nu ştiu dacă pierdea foarte mult. Sunt mulţi actori buni, dar eu sunt un povestitor. Mi-am iubit cu disperare colegii mai vârstnici, le-am luat poveştile, vorbele. Mă gândesc cu tristeţe la cei care nu mai sunt, prieteni foarte buni pe care i-am iubit şi preţuit”, spunea Petrică Ciubotaru pentru "Ziarul de Iași" în urmă cu cinci ani.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si