Donald Trump avertizează că va distruge ambarcaţiunile militare iraniene care hărţuiesc nave americane

Preşedintele Donald Trump a avertizat miercuri că Statele Unite vor distruge ambarcaţiunile militare iraniene care hărţuiesc nave americane, transmite Reuters.

M.A., joi 23 aprilie 2020 , 07:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ameninţarea, care a contribuit la o redresare a preţurilor petrolului, a venit la câteva zile după ce Pentagonul a afirmat că vasele Corpului Naval al Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran au întreprins acţiuni „periculoase şi provocatoare” în apropierea navelor Marinei SUA şi ale Gărzii de Coastă din Golful Persic.

"Am instruit US Navy să doboare şi să distrugă toate navele cu arme iraniene dacă hărţuiesc navele noastre pe mare", a scris preşedintele într-o postare pe Twitter.
Petrol West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa din SUA, a crescut miercuri cu mai mult de 30%, după ce a scăzut în această săptămână în teritoriu negativ, la minime istorice, cererea fiind zdrobită de pandemia de coronavirus. Anul trecut, Iranul a produs 3% din petrolul mondial.

Citeste si: Ministrul Educație spune că sunt două scenarii în ceea ce privește variantele pentru reluarea anului școlar în curs

Săptămâna trecută, şase nave militare americane au efectuat operaţiuni de instruire în apele internaţionale, când 11 nave iraniene ”au trecut pe lângă navele americane la distanţă extrem de mică şi la viteze mari”, se arată într-un comunicat al armatei americane din 15 aprilie.
Echipajele americane au emis mai multe avertismente prin radio, precum şi mai multe avertismente acustice către navele iraniene.

”După aproximativ o oră, navele IRGCN au răspuns la apelurile radio, apoi s-au îndepărtat de navele americane şi au mărit distanţa faţă de acestea”, a adăugat comunicatul.

Citeste si: Klaus Iohannis: Din 15 mai, ieșim din case fără declarație. Măștile de protecție devin obligatorii

După câteva ore, secretarul de stat Mike Pompeo a spus că administraţia evaluează un răspuns.

"Am mai văzut acest lucru înainte, iranienii care se comportă în contradicţie cu dreptul internaţional", a spus Pompeo.

El a spus că SUA ”evaluează cum să răspundă cel mai bine şi să îşiexprime nemulţumirea faţă de ceea ce s-a întâmplat.”
Noile tensiuni au survenit la câteva luni după ce SUA şi Iranul au părut să facă un pas înapoi faţă de declanşarea unui război.

În ianuarie, SUA l-au ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani, un oficial de top al Iranului, acuzat de SUA că a orchestrat atacuri asupra americanilor.

Citeste si: Klaus Iohannis, anunt despre anul scolar: cand se redeschid scolile

Iranul a ripostat cu atacuri la două baze din irak care adăposteau forţe americane. În urma atacurilor nu au existat victime, dar ulterior peste 100 de soldaţi au fost diagnosticaţi cu leziuni cerebrale provocate în timpul atacului.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si