Dorin Recean, fost ministru de interne a fost desemnat noul premier al Republicii Moldova de președinta Maia Sandu, după demisia guvernului condus de Natalia Gavriliţa. Mai mult, preşedinta Maia Sandu a subliniat că noul guvern are drept sarcină accelerarea reformelor şi a luptei anticorupţie, dar şi preocuparea pentru creşterea securităţii.

„Este o perioada grea pentru toata lumea. Noul guvern va trebui să crească nivelul de securitate al ţării.

Trecem printr-o criză majoră. Chiar dacă iniţiatorii războiului energetic au dorit să cădem, noi mergem înainte. Noul guvern va trebui să continue şi să accelereze reforma justiţiei”, a declarat Maia Sandu într-un briefing susținut la președinție, alături de Dorin Recean, de președintele Parlamentului și de liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.  Mai mult, preșendita a mai adăugat faptul că noul guvern va avea misiunea să accelereze curățarea sistemului de justiție, lupta cu corupția și creșterea economică.  „2023 va fi un an al reconstrucției”, a susținut Maia Sandu.

Dorin Recean, onorat de viitoarea funcție

Și noul premier a ținut să mulțumească pentru noua funcție. ”Mulțumesc pentru încredere. Dragi cetățeni vom purcede la acțiuni: ordinea din instituțiile. A doua este să avem o nouă viață pentru economie, iar a treia- pacea și stabilitatea”, a spus candidatul la funcția de premier. 

Dorin Recean, noul premier al Republicii Moldova desemnat de președinta Maia Sandu

Dorin Recean, noul premier al Republicii Moldova desemnat de președinta Maia Sandu

[Sursa foto: Dorin Recean - Facebook]

Potrivit legii, Dorin Recean are la dispoziție 15 zile pentru a forma și prezenta în Parlament noul cabinet de miniștri și programul de guvernare. Pentru a fi învestit, guvernul are nevoie de votul majorității deputaților aleși (51 din 101).

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: Maia Sandu, vizită în România. Cum a fost întâmpinată la aeroportul din Oradea

Cine este Dorin Receanu

În vârstă de 48 de ani, Dorin Recean fusese numit în urmă cu un an în funcţia de secretar general al Consiliului Naţional de Securitate. Atât premierul demisionar, cât şi preşedintele partidului de guvdernământ (PAS), Igor Grosu, menţionaseră această nevoie, ca următorul executiv să se concentreze asupra problemelor de securitate. După alegerile din noiembrie 2014, Recean s-a retras din politică și și-a deschis o afacere până când anul trecut a ocupat funcția în Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. 

Absolvent al Academiei de Studii Economice, în perioada 2012-2015, acesta a fost ministru de interne în guvernul condus de Vlad Filat, iar ulterior a activat în mediul privat până anul trecut, când a fost cooptat în echipa preşedintei Maia Sandu. Acesta spus că a contribuit la reformarea poliției, la liberalizarea regimului de vize cu UE, a schimbat uniforma și metodele de lucru ale polițiștilor. 

Citește și: VIDEO- Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov amenință Republica Moldova: „Ar putea deveni următoarea Ucraină”

Ce avere are Dorin Recean

Potrivit ultimei sale declarații de avere, în 2021, Recean a obținut 4.200

de euro de la compania americană „dorGov Solutions LLC” pentru servicii de consultanță, 26.332 de lei din funcția de lector universitar în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, 9.250 de dolari pentru servicii de consultanță la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și 21.750 de euro de la compania „Alco Limited” pentru servicii de consultanță.

Dorin Recean, noul premier al Republicii Moldova desemnat de președinta Maia Sandu

Dorin Recean, noul premier al Republicii Moldova desemnat de președinta Maia Sandu

[Sursa foto: Dorin Recean - Facebook]

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Acesta are în conturi, în total, sumele de 107.887 euro, 29.217 dolari, 1.371 lire sterline, 1,1 milioane lei moldovenești (54.705 euro) și 537 de lei românești. 

Printre prioritățile anunțate de Dorin Recean se numără accelerarea procesului de integrare europeană, consolidarea sectorului de securitate și dezvoltarea întrepriderilor mici și mijlocii. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si