Două femei ginecolog, condamnate în Germania de ”publicitate” a avortului, în pofida unei reforme recente în domeniu

Doi ginecologi au fost condamnaţi de un tribunal de la Berlin la plata unei amenzi, după ce au făcut ”publicitate” avortului pe site-urile lor, în pofida unei reforme recente, menite să liberalizeze difuzarea de informaţii despre întreruperea voluntară a sarcinii, relatează AFP.

Author: A.N.C sâmbătă 15 iunie 2019 , 16:06

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Femeile ”medic nu au spus doar dacă (propun avorturi), ci şi «cum» (se realizează) o întrerupere voluntară a sarcinii”, a precizat într-un comunicat, vineri, instanţa penală care le-a condamnat pe Bettina Gaber şi Verena Weyer la plata unei amenzi de câte 2.000 de euro.

Potrivit judecătoarei Christine Mathiak, medicii au dreptul să spună că propun avorturi, însă fără să precizeze circumstanţelev- în acest caz că intervenţia poate fi ”medicamentoasă şi

fără anestezie” şi se desfăşoară într-o ”atmosferă sigură”.

Citeste si: MAE, despre atacurile împotriva unor nave: Aceste acţiuni repetate pun în pericol siguranţa navigaţiei în Golf şi Marea Omanului şi, pe fondul tensiunilor deja existente în regiune, pot duce la destabilizarea semnificativă a securităţii în zonă

Citeste si: VIDEO. Carmen de la Sălciua bifează succes după succes. Record de vizualizări cu noul videoclip în doar 24 de ore de la lansare și locul 1 în Trending

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Citeste si: Franco Zeffirelli a murit

 

Informaţiile despre avort sunt reglementate în Germania- o ţară în care bisericile continuă să joace un important rol politico-social- în paragraful al 219a al Codului Penal, adoptat în epoca nazistă.

O reformă adoptată în februarie a relaxat interdicţia ”publicităţii”, autorizând ginecologii să spună dacă propun avorturi la cabinet, în contextul în care acest lucru era considerat drept propagandă ilegală şi era pedepsit cu până la doi ani de închisoare.

”Este atât de îngreţoşător încât mi se întoarce stomacul pe dos”, a declarat Bettina Gaber despre hotărâre.

Cele două condamnate intenţionează să conteste hotărârea şi sunt pregătite să meargă până la Curtea Constituţională, întrucât ele consideră că textul este contrar libertăţilor exercitării profesiei, de opinie şi de informare.

Judecătoarea Mathiak a apreciat că nu este nimic anticonstituţional, dar a recunoscut că este un subiect controversat.

Înainte de proces, peste 100 de persoane au manifestat în susţinerea celor două femei ginecolog şi au cerut abrogarea paragrafului 219a, care interzice ”publicitatea întreruperii voluntare a sarcinii”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si