Dragobete 2022. Anual, pe data de 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, care este varianta românească a Valentine's Day. Tot  24 februarie se mai sărbătorește și natura, renașterea și fertilitatea.

Imediat după Revoluție, românii au preluat Valentine's Day, sărbătorită pe 14 februarie, însă nu toate persoanele celelbrează această zi.

Pe ce dată se sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiţilor la români? Tradiții și obiceiuri de Dragobete

Majoritatea românilor preferă să celebreze sărbătoarea tradițională a iubirii pe 24 februarie, în ziua de Dragobete.

Tradiția spune că Dragobete era fiul babei Dochia, un tânăr chipeș și voinic care influența în bine viața celor pe care îi întâlnea. Timp de sute de ani, Dragobete apărea în visele tinerilor pentru a-i învăța tainele iubirii.

În tradiție se mai spune că atunci când a murit, Dragobete s-a transformat într-o plantă care se numește năvalnic. Acea plantă apare primăvara și se folosește în descântece de dragoste, dar și pentru tratarea rănilor.

În anumite regiuni ale țării, există obiceiul ca tinerii necăsătoriți să se îmbrace în haine curate, de sărbătoare, și să pornească la cules de ghiocei și viorele pe care să le așeze ulterior la icoane. Astfel, la întoarcerea în sat, fetele pornesc în fugă, iar băieții aleargă pentru a prinde fata care le este dragă.

De își prind aleasa, aceștia îi fură o sărutare în văzul tuturor, sărutare ce simbolizează legământul lor pe durata întregului an. De aici și zicala “Dragobetele sărută fetele”.

Se crede că dacă auzi pupăza de Dragobete, atunci vei fi harnic tot restul anului.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?- wowbiz.ro

Dacă va ploua în ziua de Dragobete, primăvara e devreme și va fi una frumoasă.

Tot de Ziua Îndrăgostiților la români, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-ți facă cuibul. Se spune că de Dragobete se împerechează oamenii, dar și păsările cerului, potrivit traditii-superstitii.ro.

Dragobete 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiţilor la români?

Dragobete 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiţilor la români?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Citate pentru Ziua Îndrăgostiţilor 2022. Cele mai frumoase declarații de dragoste

Ce nu este bine să faci pe 24 februarie, de Dragobete?

De Dragobete nu este bine să te cerți cu iubita, soția în casă și nici cu o altă femeie, că-ți va merge rău.

Se spune că dacă nu respecți sărbătoarea Dragobetelui, ouăle se vor strica sub cloști și nu vor scoate pui.

Citeste si: Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan de mână. „Ai impresia că Bogdan nu are șanse în fața nimănui?”- kfetele.ro

Citeste si: Atacat de rechin. Un actor celebru din "Piraţii din Caraibe" a murit la 49 de ani. Și-a găsit sfârșitul în timp ce făcea surfing- radioimpuls.ro

În ziua de Dragobete nu trebuie să plângi. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

Totodată, lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise de Dragobete.

În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

Tot de Dragobete nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor.

Citeste si: Ziua Indragostitilor 2022: Ce trebuie sa faci pentru a atrage iubirea in viata ta?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si