Dragobete 2023. Superstiții de sărbătoarea iubirii. Se spune că aceste lucruri aduc ghinion pe 24 februarie!

Dragobete 2023. După Valentine's Day, românii se pot considera norocoși. Au o încă ocazie de a sărbători iubirea. Sărbătoarea de Dragobete are loc pe 24 februarie, în fiecare an.

Author: Laura Macovei vineri 24 februarie 2023 , 08:40

Dragobete 2023. Superstiții de sărbătoarea iubirii

Dragobete 2023. Superstiții de sărbătoarea iubirii

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Dragobete 2023. Pe 24 februarie, românii sărbătoresc iubirea.

Pe lângă frumoasele mesaje de dragoste, Dragobetele presupune și anumite tradiții și obiceiuri, dar și superstiții. 

Superstiții de sărbătoarea iubirii

Dragobetele în esența sa atât începutul, cât și sfârșitul: începutul unui nou anotimp și al reînsuflețirii naturii, sfârșitul desfătărilor lumești, după începerea Postului Sfânt al Paștelui.

Citește și: Dragobete 2023. Tradiții și obiceiuri străvechi. Cum era sărbătorită iubirea acum mulți ani?

Demult, în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcați în straie frumoase obișnuiau să se strângă în păduri și să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: „Mergem la cununie” Theo Rose și Anghel Damian, în drum spre Starea Civilă- wowbiz.ro

Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece și cu un fel de joc numit „zburătorit”. La ora prânzului, fetele fugeau înspre sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. 

Cei care participau la sărbătoare erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. Potrivit unor superstiţii din bătrâni, cei are nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. 

Citește și: Dragobete 2023. Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare?

De asemenea, cu ocazia acestei zile, bătrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar și păsărilor. Ei credeau că în această zi păsările își aleg perechea pe viață și se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârşit de iarnă, Dragobete oficia nunţării păsărilor în cer. Sacrificarea animalelor este interzisă în această zi. 

Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete

Citeste si: „M-am împăcat cu fostul meu soț pentru copiii noștri.” Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf nu mai sunt la cuțite! Ce se întâmplă acum între cei doi- kfetele.ro

Citeste si: „Îmi vine să mă târăsc ca un șobolan. Nu mă recunosc”. Lili Sandu, în depresie după ce a devenit mamă! Vedeta și-a înecat amarul în alcool- radioimpuls.ro

Nu este bine să plângi în această zi. Se spune că lacrimile care curg atunci sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

În unele zone ale țării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica noptii de Bobotează. Fetele tinere și curioase să se afle ursitul, își pun busuioc sfințit sub pernă, având credința că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si