Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. În acest an, Duminica Floriilor, primul praznic împărătesc cu dată schimbătoare din întreg anul bisericesc, va pica pe data de 28 aprilie 2024.

Această sărbătoarea mai este cunoscută și ca „Duminica Stâlpărilor”. Stălpările sunt ramurile de palmier sau finic cu care a fost întâmpinat Mântuitorul de către mulțimea de creștini la intrarea în Ierusalim.

El a fost primit cu entuziasm și multă dragoste pentru minunea sa: învierea lui Lazăr din mormânt. 

Ramurile de salcie înmugurite sunt simbolul biruinței asupra morții, așa cum Iisus Hristos a reușit să biruiască moartea prin minunea sa. 

intrarea domnului in ierusalim

Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită pe 28 aprilie 2024 în acest an.

[Sursa foto: graiul.ro]

Tradiții importante pentru Duminica Floriilor 2024

Pentru că am vorbit deja despre crenguțele de salcie, trebuie menționat că ele fac parte din mai multe obiceiuri și tradiții din această zi sfântă. În general, de Florii, creștinii adună aceste rămurele și le duc la biserică, la slujba de dimineață, pentru ca preotul să le sfințească. Apoi, ele sunt duse acasă și sunt puse la icoane, la porți, la uși, dar și la morminte. Crenguțele puse la icoane se păstrează tot anul și sunt folosite pe post de leac împotriva lucrurilor rele care s-ar putea abate asupra familiei.

Citește și: Calendar ortodox pentru aprilie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Crenguțele pot fi plantate în grădină pentru că se spune că au puteri vindecătoare asupra animalelor bolnave. În plus, ele ar fi aducătoare de recolte bogate. 

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Crenguțele de salcie sunt puse sub pernă de către fete, înainte de a se culca, în unele zone ale țării. Se spune că în acest fel ele vor deveni mai frumoase și au șanse de a se mărita.

Tot legat de crenguțele de salcie sfințite se știe faptul că ele pot fi puse în jurul talie pentru a le oferi putere oamenilor la muncile câmpului.

Se spune că cei care înghit trei flori de salcie în Duminica Floriilor va fi ferit de dureri în gât.

crengute de salcie

Majoritatea tradițiilor pentru Florii sunt legate de crenguțele de salcie.

[Sursa foto: iStock]

Totodată, se mai zice că cei care aprinde flori de salcie pentru a afuma casa cu ele atunci când este furtună, locuința va fi ferită de fulgere.

Citește și: Sâmbăta Sf. Teodor sau Sâmbăta Colivelor în 2024: Ce și cum se dă de pomană în Postul Paștelui?

Este bine ca ramurile de salcie să fie păstrate peste an pentru a fi folosite la vindecarea de boli.

Citeste si: Tavi Colen, momentele cumplite prin care a trecut după pierderea mamei sale. Amintirile de neprețuit și lecțiile învățate de la familie. „Cred că părinții mei nu și-ar dori ca noi să suferim”- kfetele.ro

Citeste si: Oana Roman, pusă la zid de internauți după ce a postat o fotografie: ”Se vede clar ca e jeg"- radioimpuls.ro

În ziua de florii se mănâncă pește. Aceasta este a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui.

Este bine să ne împărtășim de Florii pentru că avem șanse ca orice dorință să ni se îndeplinească.

Conform tradiției, de Florii trebuie să lăsăm hainele la aerisit, iar fetele să își scoată zestrea la soare pentru a-și atrage alesul.

În unele sate încă se mai păstrează obiceiul de a colinda de Florii. Copiii colindă din casă în casă cu crenguțe de salcie sfințite la biserică de preot. Aceștia le urează sătenilor sănătate și numai de bine. Pe vremuri, în schimbul cântecului, copiii primeau ouă albe, nefierte, perfecte pentru pregătirile de Paște, conform condoleante.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si