Duminica Tomii 2022: Ce nu este bine să faci în prima duminică după Paşte?

Duminica Tomii 2022. Iată ce nu ai voie să faci în prima duminică după Paşte! Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi sfântă!

Author: Alina Raducu marți 26 aprilie 2022 , 12:32

Duminica Tomii 2022: Ce nu este bine să faci în prima duminică după Paşte?

Duminica Tomii 2022: Ce nu este bine să faci în prima duminică după Paşte?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Duminica Tomii 2022. În fiecare an, Duminica Tomii se sărbătoreşte în prima duminică după Paşte. De această zi de sărbătoare sunt legate o serie de obiceiuri şi tradiţii.

Prima duminică de după Paști, cea care încheie Săpămâna Luminată, este denumită Duminica Tomii, după Apostolul Toma, cel necredincios.

Această sărbătoare poartă numele de Duminica Tomii, marcând momentul în care Iisus se arată Apostolilor, printre care și Toma, cel care nu credea în învierea Mântuiorului.

Ultima zi din Săptămâna Luminată este încarcată de tradiții, obiceiuri șii superstiții.

Duminica Tomii 2022: Ce nu este bine să faci în prima duminică după Paşte?

În Duminica Tomii, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat.

De asemenea, nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.

Citeste si: Guvernul limitează plăţile în numerar la 5.000 de lei pe zi. Care sunt categoriile de persoane vizate- kanald.ro

Citeste si: Marcela Fota a venit însoțită de el la un eveniment, iar toate privirile au fost ațintite asupra lor- wowbiz.ro

În această zi de sărbătoare sunt cinstiți și morții, iar în Banat femeile pun diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii, vopsite în ajunul acestei sărbători.

Duminica Tomii 2022: Ce nu este bine să faci în prima duminică după Paşte?

Duminica Tomii 2022: Ce nu este bine să faci în prima duminică după Paşte?

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Izvorul Tămăduiri 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie respectate?

Tot în această zi, în timpul slujbei, preotul sfințește colacii și ouăle aduse de credincioși la biserică, după care se caută o apă curgătoare, pentru a fi purtate de aceasta către sufletele morților.

În tradiția populară se crede că astfel de ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc.

După slujba din Duminica Tomii, creștinii merg în cimitire, pentru a participa la o altă slujbă, cea de comemorare a celor plecați în „lumea blajunilor”, de unde vine și ziua de Paștele Blajinilor.

Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea şi câte zile libere vom avea?

Citeste si: Ce au mărturisit mirii din Irak, după ce ziua nunții lor s-a transformat într-un adevărat coșmar- kfetele.ro

Citeste si: Vlad Gherman și Oana Moșneagu se pregătesc de nuntă. Când au decis să facă marele eveniment- radioimpuls.ro

Pentru că duminică este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților, sărbătoarea se mai numește Paștele Morților, sau al Blajinilor. Blajinii reprezintă oamenii pașnici, incapabili de a face rău cuiva, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Aceștia sunt anunțați de oameni de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Pentru că durează o săptămână până ce acestea ajung la ei, se va sărbători Paștele cu o săptămână întârziere.

Citeste si: Paştele Blajinilor 2022: Pe ce dată pică această sărbătoare în calendarul ortodox? Tradiţii şi obiceiuri

Tot în Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind mese lângă biserică, în aer liber. Acesta este momentul în care, conform tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si