E primul an în care românii nu mai au voie să transporte carne de porc cu avionul! Restricţiile sunt impuse din cauza pestei porcine

Problema pestei porcine a determinat autorităţile să ia măsuri, astfel că, anul aceste este primul an în care românii nu mai au voie să transporte carne de porc cu avionul

Author: C.I.P. Webeditor: M. P. joi 08 noiembrie 2018 , 20:20

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Această femeie din Bârlad s-a schimbat la faţă când a aflat că există riscul ca bucatele din carne de porc, pregătite de ea cu atâta migală, s-ar putea să nu mai ajungă la fiul ei, stabilit de 10 ani în Madrid.

"Înainte pleca cu şuncă, cârnaţi, cu puţin vin." În general, când vine acasa, se reîntoarce în Spania cu bucate tradiţionale? Da, cu siguranţă, cozonac, tot ce înseamnă, sarmale...nu prea avem voie acum cu cârnaţi.", spune femeia.

Nu era voie nici înainte, dar cu toţii le strecurau prin bagaje, căci controalele n-au fost extrem de riguroase. Acum, când pesta porcină a lovit mai bine de jumătate de ţară, unde a făcut ravagii în gospodării şi ferme, restricţiile se înăspresc.
Mai ales că focarele se extind în continuare.

"Autorităţile analizează în aceste momente dacă este cazul să interzică sau nu transportul preparatelor din carne de porc în bagajele de avion, în luna decembrie.

Dacă vor ajunge la concluzia că este nevoie de această măsura, va fi pentru ultima dată în ultimii 28 de ani când românii stabiliţi în străinătate nu vor mai avea mâncăruri tradiţionale pe masa de sărbatori." 

Valentin Iordache, purtător de cuvânt CNAB: "În momentul de faţă nu sunt alte restricţii speciale, dar în măsura în care vor apărea cele legate de pesta porcină, vor fi imediat aplicate şi pe aeroporturile de la noi."

Cel mai recent bilanţ arată că numărul focarelor de pestă porcină africană era de peste o mie de cazuri în aproape 300 de localităţi din ţară.
Focare au fost gasite inclusiv in apropierea Aeroportului Otopeni, in Tunari, la stana unui cioban. Si exista si riscul  ca exporturile de carne din porc sa fie interzise.

Sorin Minea: "Daca pesta nu poate fi controlata exista solutia finala care se numeste interzicerea comertului intracomunitar cu carne si preparate de carne de porc intre romania si statele europene. E un lucru la care ne putem astepta. Pierdea economica ar fi uriasa."

In acest moment, in mai multe tari din Europa este deja interzis sa se aduca preparate din carne de porc din tarile afectate de pesta, Bulgaria fiind una dintre ele.
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si