Echinocţiu de primăvară 2022: Când are loc acest eveniment?

Echinocțiul de primăvară este momentul care marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Este, de asemenea, data la care se spune că ”ziua este egală cu noaptea”.

Author: Alexandra Bercea miercuri 09 martie 2022 , 14:03

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Echinocțiul de primăvară 2022 va avea loc pe data de 20 martie, la ora 17:33, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Care este semnificația echinocțiului de primăvară

Dacă o luăm etimologic, este destul de ușor să ne dăm seama ce înseamnă echinocțiu. „Echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

Concret, echinocțiu reprezintă momentul în care ziua devine egală cu noaptea.

Citeste si: Echinocţiul de primăvară 2022: Data la care ziua este egală cu noaptea

Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocţiului, se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal. Din acest proces reies echinocțiul de primăvară și cel de toamnă.

Cum te influențează echinocțiul de primăvară

Mai mulți astrologi sunt de părere că în ziua echinocțiului de primăvară aduce un echilibru atât la nivelul naturii exterioare cât și la nivelul naturii interioare.

Mai exact, atunci când energiile diurne sunt în echilibru cu energiile nocturne, când energiile spirituale sunt în echilibru cu energiile telurice, atunci când puterea consumată de sistemul energetic uman este în perfect balans cu energia atrasă de acesta în interiorul său, atunci este pace.

Tradiții echinocțiu de primăvară

Strămoșii daci aveau numeroase ritualuri păgâne care celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanța sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general.

La Șinca Veche, unde se presupune că dacii aveau într-adevăr un locaș de cult în grotă, se obișnuia a se dansa dansuri rituale și diverse sacrificii cu ocazia echinocțiului de primăvară.

După convertirea la creștinism, ritualurile pentru echinocţiul de primăvară au suferit modificări.

Citeste si: Ora de vară 2021. Cum se dau ceasurile. Greșeala pe care mulți o fac an de an

Un obicei asimilat de către creștinismul românesc este aprinderea focurilor, un ritual ce semnifică arderea iernii. Acest ritual este cunoscut astăzi sub denumirea de Fecurile Sfinților.

Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumina şi întuneric.

Care sunt evenimentele astronomice din 2022?

Echinocțiul de primăvară- 20 Martie, 17:33

Solstițiul de vară- 21 Iunie, ora 17:58

Echinocțiul de toamnă- 23 Septembrie, ora 09:50

Solstițiul de iarnă- 22 Decembrie, ora 05:28

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si